Uusimmat

Jon Peddie teki katsauksen pelinäytönohjainmarkkinoiden todellisiin lukuihin

18.11.2016 17:05 Muropaketin toimitus

jpg-pie

Analyytikkoyritys Jon Peddie Research on julkaissut mielenkiintoisen katsauksen maailman pelimarkkinoihin näytönohjainten näkökulmasta. Jon Peddie Research eli JPR on kenties parhaiten tuttu Muropaketin lukijoille juuri näytönohjainten markkinaseurannastaan.

Näytönohjainten markkinaosuuksia on tavattu seurata aina vuosineljänneksittäin. Näytönohjaimiin lasketaan tapauksesta riippuen joko kaikki integroiduista grafiikkaohjaimista järeisiin työasemaohjaimiin, tai jokin yksittäinen kategoria kuten erilliset, perus- ja pelikäyttöön tarkoitetut näytönohjaimet.

Jon Peddien uusi artikkeli lähestyy tilannetta toisesta näkökulmasta.  Analyytikkoyritys on kerännyt ja analysoinut dataa jo vuosien ajan, ja koostanut nyt sen perusteella oman näkemyksensä nimenomaan x86-arkkitehtuuriin luottavien laitteistojen pelinäytönohjainten saralta. Pelinäytönohjaimiin on laskettu mukaan myös integroidut näytönohjaimet.

Jon Peddien laskelmien mukaan tänä vuonna pelikäytössä olevista kokoonpanoista 57 prosentista löytyy AMD:n näytönohjain, 22,9 %:sta Intelin näytönohjain ja 20,1 %:sta NVIDIAn näytönohjain. Luvut ovat kuitenkin osittain harhaanjohtavia, sillä vaikka katsauksen piti keskittyä vain x86-arkkitehtuuriin pelikäytössä, on mukana myös muita prosessoriarkkitehtuureja käyttäviä konsoleita, mutta ei PlayStation 3:a NVIDIAn näytönohjaimella.

AnandTechin Ryan Smith on Beyond3D-sivustolla korjannut arvioita oman näkemyksensä mukaan, ja päätynyt lukemiin joiden mukaan AMD:lla olisi 41,3 %:n osuus, NVIDIAlla 27,5 %:n osuus ja Intelillä 27,5 %:n osuus.

Kun konsolit jätetään pois laskuista, muuttuu tilanne merkittävästi.

Jon Peddien laskelmien mukaan PC-markkinoilla käytössä olevien näytönohjainten markkinoista AMD:lla on hallussaan 24,8 %:n osuus, Intelillä 40 %:n osuus ja NVIDIAlla 35 %:n osuus.

Kummassakin tapauksessa tulee tietenkin huomioida, että etenkin Intelin kohdalla prosessoreiden grafiikkaohjaimia käytetään harvemmin pelaamiseen, Steamin mukaan ne ovat käytössä vain noin 16,5 %:ssa pelikoneista. Myöskään AMD:n APU-piirien kohdalla osa integroiduista grafiikkaohjaimista ei jää pelikäyttöön, kun kokoonpanoon hankitaan erillinen näytönohjain, mutta pelikäytössä olevien grafiikkaohjainten kerroin lienee Intelin tapausta suurempi.

Voit tutustua Jon Peddien käyttämiin metodeihin tarkemmin JPR:n Graphic Speak -sivuston artikkelissa.

jon-peddie-x86-gaming-20161117