Kaby Lake -prosessorin lämmönlevittäjässä käytetty tahna tehotonta

16.12.2016 19:10 | Muropaketin toimitus

kabylake-30112016

Anandtechin foorumin käyttäjä RichUK kertoo testeistään, joiden perusteella tulevan Kaby Lake -arkkitehtuuriin perustuvan Intel Core i7-7700K -prosessorin lämmönlevittäjässä käytetty tahna näyttäisi olevan jälleen turhan tehotonta.

RichUK ylikellotti prosessoria viiteen gigahertsiin, jolloin sen lämpötila nousi 96-99 asteeseen. Näissä lämmöissä prosessori oli vakaa Prime 95 -testissä vain 15 minuutin ajan. Hieman matalammalla 4,7 gigahertsin kellotaajuulla lämpötila oli 83 astetta, ja Prime 95 -testissä prosessori oli vakaa jopa 6 tunnin ajan. Jäähdytyksessä käytettiin näissä testeissä Corsair H110i:tä.

Tämän jälkeen RichUK poisti suorittimen lämmönlevittäjän ja vaihtoi sen alla olleen vakiotahnan CoollLaboratory Liquid Ultra -tahnaan. Seuraavaksi prosessoria testattiin Kraken X62 -coolerin kanssa 5 gigahertsiin kellotettuna. Lämpötila laski edelliseen testiin verrattuna tuntuvasti. Uudella tahnalla Prime 95 -testissä prosessorin lämpö nousi 5 gigahertsissä enää 66 asteeseen.

Käyttäjän kokeilut viittaisivat siihen, että Intel on myös Kaby Lakeissa käyttänyt lämmönlevittäjän ja suoritinytimen välillä keskinkertaista tahnaa.

Yhden käyttäjän testeistä ei kuitenkaan pidä vielä vetää liian vahvoja johtopäätöksiä. Suoritinta testattiin Z170-piirisarjalla varustellulla emolevyllä eikä Kaby Lakelle tarkoitetulla Z270:llä. Myös muut tekijät saattavat vaikuttaa tuloksiin.