UUSIMMAT

Kansainvälinen avaruusasema ISS vaihtoi Windowsista Linuxiin

09.05.2013 22:43 | Ville Suvanto | 19

Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n (International Space Station) tietokoneista vastaava The United Space Alliance on ilmoittanut päivittäneensä Windows XP -käyttöjärjestelmälliset tietokoneet Linuxilla. Syyksi on ilmoitettu tarve käyttöjärjestelmään, joka on vakaa ja luotettava.

USA ja NASA päätyivät Linux-distribuutioista Debianiin ja sen muutama päivä sitten julkaistua seiskaversiota pykälää vanhempaan kuutosversioon. USA:n Keith Chuvala perusteli päätöstä vaihtaa Linuxiin kommentoimalla, että sen avulla käytössä oleviin kannettaviin tietokoneisiin pystytään ajamaan korjaukset, säädöt ja muutokset. The Linux Foundation tulee tarjoamaan ISS:llä olevalle miehistölle koulutusta Debian 6:n käyttöön. Käytössä olevat kannettavat tietokoneet ovat Lenovon valmistamia ThinkPadeja ja Lenovon mukaan kyseiset kannettavat ovat ainoita, jotka ovat NASAn sertifioimia ISS:llä käytettäväksi.

ISS:llä on tapahtunut historian aikana yksi virussaastuminen, kun venäläisen kosmonautin kannettavassa oli vuonna 2008 W32.Gammima.AG-mato, joka levisi nopeasti muihin avaruusasemalla olleisiin kannettaviin.

ExtremeTech, International Space Station switches from Windows to Linux, for improved reliability

Keskustelu

Hieno juttu. Hyvä valintakin, tosin virallista tukeahan tuolle versiolle on enää vuosi nyt kun Wheezy julkaistiin.

Ihme että on Windowsin kanssa yleensäkään pysynyt ylhäällä.. bsod joka toinen päivä, niin jo on Houstonin pojilla tekemistä ;)

Hieno homma kun vaihtoivat.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

Sanoisin, että juurikin oikea distro-valinta. 70+vuotiaalla faijallakin pyörinyt Debian nettikoneessa lähes 10 vuotta, enkä muista silti kaatumisia kesken kaiken.

Debian 6.0 tosin piti jättää väliin i855GM:n bugien takia, mutta 7 näköjään taas toimii. Pitkää ikää sille, koska Windows XP:n tuki kohta loppuu.

Paikkansa XP:lläkin oli, mutta ei nyt sentään ISS:llä…

Ymmärsin tosin tämän uutisen sisällön niin, että vaihdon syynä on suhteellisen vanha rauta jolle XP:n supportin lakatessa tuli tarve etsiä korvaavaa käyttistä. Vakaus oli siis toki tärkein valintakriteeri uudelle käyttöjärjestelmälle, mutta ei se syy miksi järjestelmää vaihdettiin.

ExtremeTechillä on pyrkimystä raflaaviin juttuihin, ja lähteenä toimii yksi irrallinen lainaus Linux Foundationin tiedotteesta joka käsittelee lähinnä ISS:n miehistölle järjestettävää koulutusta, eikä itse vaihtoa tai sen tarkempia syitä. Noh, voin olla väärässäkin, mutta kun lähde on tämä kannattaa yrittää erottaa toimittajan oma näkemys ja varsinainen vahvistettu asiasisältö.

Ihmettelin tämän lukiessani, että miksi ja miten hitossa alun alkaenkaan ovat ISS:llä päätyneet käyttämään XP:tä, varsinkin kun sekä NASA:lla, että ESA:lla on enemmänkin historiaa Linuxien, OS X:n ja Unixien kanssa. Ehkä ollut Microsoftilla riittävän taitava myyjä ja/tai asiasta ollut päättämässä helposti ylipuhuttava henkilö… Jos haetaan tarkasti ennaltamäärättyihin tehtäviin vakaata ja kustomoitavaa käyttistä olisi jokin Linux- tai vaikkapa BSD-distro ollut järkevämpi vaihtoehto.

Ilmankos ne meinas romuttaa ISS:n, ku siellä kerta oli Winukka :-)

Hahhah, siinä on nyt astronauteilla pientä virittelyä edessä, jos Linux on nyt käytössä :D HAL9000 anyone?

Lagaaja

Hahhah, siinä on nyt astronauteilla pientä virittelyä edessä, jos Linux on nyt käytössä :D HAL9000 anyone?

Tuossahan mainittiin että joku Linux järjestö on jo organisoimassa koulutusta että kaverit pääsevät sisälle uusiin kuvioihin.

Pääkoneet jotka pitää tuon höskä ilmassa ja miehistön elossa on ikiaikaista 80386SX-20s rautaa eikä niitten käyttiksiä olla iha heti päivittämässä..
Nämä kannettavat joihin tää linux nyt tulee on miehistön ei niin kriittisissä tehtävissä.

Jep, xp on ollut sovelluksia ajavissa läppäreissä sekä miehistön ui:na komentotietokoneisiin että tieteellisiin laitteisiin/hyötykuormiin. Bsodeja tulee, mutta usein ne on olleet bios-konffausvikoja. Lisäksi bsodin saa korjattu maasta käsin IVO-resetillä…

Saa nähdä miten linuxit käyttäytyy muistivikatilanteissa. Säteily kun aiheuttaa satunnaisia jumittumisia, ainakin xp:n kanssa. Siis paljon enemmän kuin Maan pinnalla.

Nam! Nasalla ollaan laatutietoisia käyttiksen ja tietokoneen merkin suhteen. Ihme, että heillä oli alunperin Windows noin tärkeässä työssä. Kuvitelkaas että asteroidi lähestyy ja ratkaisevalla hetkellä, jolloin sen saisi tuhottua, Windows XP sanoo "BSOD error 0x000000". Microsoftille tulee tähtitieteellinen lasku maailman tuhoamisesta.

Oispa omallakin työkoneella vakaa ja luotettava käyttöjärjestelmä. Siinä on Ubuntu. Jumalauta kun se hyytyy ja jumittaa. Pitää buuttia monta kertaa viikossa ken en muutakaan sille osaa tehdä.

Käsittämätöntä että tuolla oli windows käytössä alunperinkään.

tsooh

Käsittämätöntä että tuolla oli windows käytössä alunperinkään.

NASA joutuu julkisena laitoksena kilpailuttamaan kaikki hankinnat. Liekkö sitten Microsoft tai joku firma tehnyt alhaisimman tarjouksen aikoinaan.

Lisäksi XP:lle oli saatavilla paljon hyödyllistä, kohtuullisen hyvin toimivaa kaupallista softaa, jotka joudutaan myös kilpailuttamaan. Yhdysvaltojen kilpailulait saattais jopa sanoa jotai pahaa jos NASA valitsisi sellaiseen järjestelmän, mikä sulkisi ei-linuxia tukevat tahot pois. Liekkö tilanne sitten muuttunut tämän suhteen? Ja uutisoinnissahan oli, että NASA haluaa alemman tason customoitavuutta ja räätälöintiä, mikä ei XP:ssä tosiaan ole mahdollista, vaan rajoittuu usein sovellustasoon, ja usein suljetun lähdekoodin laiteajuria ei voi säätää.

Painotan vielä, että XP oli käytössä vain ei-kriittisissä järjestelmissä. Ohjaustietokoneet on tosiaan 386SX-yksikköjä joissa on koko ajan ollut käsittääkseni joku Solaris tai vastaava.

Tippuri

@10

Mustien vikasietoa varten kriittisiin tehtäviin on ECC-muistit. Joskus luin, että juuri avaruudessa niistä on ollut valtavasti hyötyä.

Juu, mutta avaruusasemalla on käytössä ihan perus Lenovon muutaman vuoden vanhat läppärit. Itseasiassa en tiedä onko niissä ECC-muistia, vai onko muistit vaihdettu sellaisiksi.

Akut on kuitenkin poistettu palovaaran takia.

Läppäreissä on ihan normimuistit, koska mitkään perus-intel-prossujen muistiohjaimet eivät tue ECC:tä.

Siihen tarvittaisiin Xeoneita ja niitä taas ei perusläppäreistä löydy. Eikä Nasalla ole varaa tai tarvetta hommata luotettavampia koneita siihen käyttöön mitä noita koneita käytetään.

ISS:n läppärithän ovat ihan vaan "toimisto"-koneita, eikä niillä suoranaisesti ohjata itse avaruusasemaa.

Sakilla taas ajatus kulkee, jos luulee itse asemaa ohjaavien koneiden toimivan XP:llä.

Hohhoijaa..

Muropaketin uusimmat