Kasvojentunnistusalgoritmit kaipaavat kehittämistä – maskien aiheuttamia virhetunnistuksia jopa 50 prosenttia

30.08.2020 14:33 | Muropaketin toimitus

Maailmalla nostaa päätään kiistelty kasvojentunnistusteknologia. Kansalaisoikeusjärjestöt eivät ole suhtautuneet suopeasti ihmisten yhä kiristyvään valvontaan.

Kasvojentunnistusteknologiaa vastustaville tahoille koronaviruspandemiasta voi hakea jotain positiivistakin. Kasvojen tunnistaminen voi nimittäin olla huomattavasti vaikeampaa, jos henkilöllä on pukenut hengityssuojaimen.

Kasvojentunnistusta tarjoavat yritykset ovat väittäneet, että he voivat tunnistaa ihmiset erittäin tarkasti – vaikka heillä olisikin maski. Tutkimus sanoo kuitenkin pitkälti toista.

US National Institute of Standards and Technology kävi läpi 41 alan yritysten tarjoamaa kasvojentunnistusalgoritmia. Tutkimuksessa selvisi, että lupauksista huolimatta virhetunnistukset lisääntyivät huomattavasti hengitysmaskien vuoksi.

Esimerkiksi Rank One -yrityksen algoritmi tunnisti ilman maskia olevan henkilön 0,6 prosentin virheellisyydellä. Jos kohteella oli hengityssuojain, algoritmi oli virheellinen 34,5 prosentissa tunnistusyrityksiä. Rank Onen toimitusjohtaja väitti, ettei tunnistus toiminut, koska algoritmi oli väärä.

Trueface-yrityksen algoritmi puolestaan antoi virheellisen tunnistuksen 0,9 prosentissa tapauksia, mutta mikäli hengityssuojain oli kasvojen peitteenä, virhetunnistukset nousivat 34,8 prosenttiin. Truefacen toimitusjohtaja sanoi, että heillä on kehityksessä parempi algoritmi.

Algoritmeja on mahdollista kehittää paremmaksi, sillä joissakin algoritmeissä virheprosentti oli vain kolme, vaikka hengityssuojain oli käytössä. Tällä hetkellä osa algoritmeista saattaa kuitenkin tunnistaa jopa 50 prosenttia henkilöistä väärin maskien vuoksi.

Täytyy huomioida, ettei tutkimus käyttänyt todellisen maailman testimateriaalia. Tutkijat turvasivat kuvapankkiin, josta saatuihin kasvokuviin lisättiin kuvamanipulaatiolla hengityssuojain.

Kerroimme aiemmin, että kasvojentunnistus kiellettiin San Franciscossa.