Uusimmat

Katsaus: CES 2019 toi myös oheislaitteisiin uusia, joskin maltillisia edistysaskelia

12.01.2019 18:30 Joonas Koivisto

 

CES-messut ovat yksi niistä hetkistä vuodessa, jolloin nähdään myös iso kattaus uusia oheislaitteita, jotka alkaneen vuoden aikana löytävät tiensä käyttäjien työpöydille. Merkittävimmät julkaisut olivat ainakin Corsairin parannellut langattomat pelihiiret ja selkeästi premium-luokkaan tähtäävät pelikuulokkeet.

Corsarin Slipstream-teknologia on yhtiön oheislaitteille tärkeä askel langattomien oheislaitteiden kehityksessä. Se tarjoaa samanlaisen edistysasekeleen kuin Logitechin Lightspeed, joka sekin sai arvosteluissa pääosin kehuja. Hiirtä on vaikea keksiä uudestaan, joten langattomien vaihtoehtojen kehittely on hyvä suuntaus. Ne kun ovat erityisen suosittuja television ääressä pelaavien keskuudessa.

Huomattavasti parempi akkukesto on lisäksi tärkeä parannus, joka on myös omiaan vähentämään langattomiin oheislaitteisiin liitettyjä mielikuvia. On mielenkiintoista seurata millä tavalla Corsair saa hyötyjä siirrettyä myös pelikuulokkeisiin, joissa langattomuus lienee pelihiiriä yleisempää.

Pelikuulokkeet ottavat myöskin pitkään toivottuja edistysaskelia, kun pelikuulokkeissakin aletaan aiempaa vankemmin panostaa laadukkaaseen äänentoistoon. Vaikka kovimmat ääni-intoilijat hankkivat studiokuulokkeet ja erillisen mikrofonin, arvostaa moni headsetin helppoutta.

HyperX:n Cloud Orbit S -kuulokkeille tulee varmasti hintaa, mutta ne voivat olla hyvä ensiaskel laadukkaiden pelikuulokkeiden esiinmarssissa. Tärkeintä olisi tietenkin, että hintaville kuulokkeille saisi todellista vastinetta myös äänenlaadun muodossa.

CES-tapahtumassa nähtiin myös uusia näppäimistöjä. Pääosin nähtiin tutun näköisiä mekaanisia näppäimistöjä, mutta Asuksen TUF Gaming K7 osoittautui lieväksi yllätykseksi optisine kytkimineen. Isoista oheislaitevalmistajista ainoastaan Aorus, BenQ ja Razer ovat aiemmin kokeilleet optisia kytkimiä, eivätkä nämä näppäimistöt ole saavuttaneet erityisen suurta suosiota.

Razerin näppäimistössä käytettyjen hybridikytkimien ongelmana on pidetty kovaa ääntä. Niiden jokaisessa kytkimessä on samat vakauttajat, joita mekaanisissa näppäimistöissä tarvitaan isommissa näppäimissä, kuten välilyönnissä. Asus tarjoaa lineaarista ja klikkaavaa kytkintä, joten kenties ongelmasta on nyt päästy eroon, ainakin lineaarisen kytkimen kanssa.

Varmaa voittokulkua tämä ei vielä optisille kytkimille lupaa, sillä ne ovat vain yksittäisiä malleja valmistajien mittavissa katalogeissa. Ja mekaanisia kytkimiä pidempi kestävyys ei ole ainakaan yksistään lyönyt optisia kytkimiä läpi.

Messuille mahtuu aina myös kauaskantoisia ideoita, jotka eivät ehkä ikinä toteudu. Razer on sitkeästi viemässä eteenpäin Hypersense-kokonaisuutta, joka sisältäisi useita eri keskenään kommunikoivia oheislaitteita, ja tarjoaisi värinäpalautteen PC-pelaajille sopivalla tavalla.

Idea kuulostaa aluksi hyvältä, mutta esimerkiksi värinäpalautetta antava näppäimistö vaikuttaa jotenkin kaukaiselta idealta. Nari Ultimate -kuulokkeet ovat kyllä pärjänneet arvosteluissa pääosin hyvin, mutta kuulokkeet lienevätkin helpoimpia kohteita tärinäpalautteen toteuttamiselle. Jäämme odottamaan tulevia messuja ja sitä, näemmekö Hypersensen yleistyvän.

Hieman erilaisena poimintana voi nähdä monista oheislaitteista, jäähdytysratkaisuista ja koteloista tunnettun Thermaltaken ratkaisun brändätä oma pelipöytänsä. Perusmallinen Level 20 vaikuttaa olevan aika yksinkertainen työpöytä, joka tosin on 400 dollarilla ehkä hieman kallis. Päähuomio kiinnittyykin RGB-valaistuun Level 20 RGB -versioon, joka onneksi tuo pöytää ympäröivän RGB-valon lisäksi kattaukseen mukaan myös moottoroidun korkeussäädön. Tällä versiolla on hintaa 1100 dollaria, joten sähköpöydästä ja RGB-valonauhasta saa silti maksaa aika paljon, jos vertailee sitä tavallisten sähköpöytien hintoihin.

Messuilla nähtiin toki paljon muitakin oheislaitteita. Viimeisinä poimintoina voi mainita Cooler Masterin, joka julkisti kerralla langattomat versiot kuulokkeista, näppäimistöstä ja hiirestä.