Uusimmat

Katsaus Radeon RX 480:n suorituskykyyn meillä ja maailmalla

30.06.2016 12:31 Petrus Laine

AMD Polaris 10 -grafiikkapiiri

AMD julkaisi eilen virallisesti Polaris-arkkitehtuurin ja Radeon RX 480 -näytönohjaimen. Perinteiseen tapaan loimme oman artikkelimme ohella katsauksen myös muiden sivustojen artikkeleihin ja suorituskykyvertailuihin.

Kaikkien sivustojen testit noudattavat pääsääntöisesti samaa linjaa, näytönohjaimen kellotaajuus sahaa 1120 MHz:n ja 1266 MHz:n välimaastossa pelistä riippuen, ellei tuuletinta aseteta käsin toimimaan kovemmilla kierroksilla. Vuotokuvissakin esiintynyt heppoinen jäähdytin ei ole siis näytönohjaimen tehonkulutukselle riittävä, ja vasta valmistajien omaan suunnitteluun perustuvien mallien voidaan odottaa pysyvän jatkuvasti Boost-kellotaajuuksillaan.

Piirin ASIC-arvolla on nyt myös merkittävä vaikutus suorituskykyyn, sillä mitä korkeampi ASIC-arvo on, sitä kuumempana piiri käy ja sitä kautta sitä matalemmille kellotaajuuksille se throttlaa. Esimerkiksi Muropaketin testiin osuneen yksilön ASIC-arvo oli 87,1 %, jonka myötä näytönohjain hakkasi jatkuvasti 90 asteen maksimilämpötilarajaansa vasten. SweClockers-sivuston testiin osuneessa yksilössä ASIC-arvo oli puolestaan 75 %, jolla näytönohjaimen lämpötila nousi pahimmillaankin vain 80 asteeseen, eli viralliseen tavoitelämpötilaan.

Suorituskyky noudattaa pääosin tuttua kaavaa: DirectX 11- ja OpenGL-peleissä Radeon RX 480:n suorituskyky asettuu vähän GeForce GTX 970 -referenssiversion yläpuolelle, suurin piirtein Radeon R9 390:n tasolle matalilla resoluutioilla. Korkeammille resoluutioille siirryttäessä ero GTX 970 -referenssiin kasvaa, mutta R9 390:n perässä näytönohjain ei tahdo enää pysyä. AMD vaikuttaa kuitenkin ratkoneen joitain GCN-arkkitehtuurin ongelmia, sillä esimerkiksi keskimäärin NVIDIAn näytönohjaimia suosivissa Project Cars- ja Rise of the Tomb Raider -peleissä RX 480 haastaa tai jopa peittoaa 1080p-resoluutioilla ja DirectX 11 -rajapinnalla R9 390X:n. Arvostelusta riippuen samaa tapahtuu myös joissain muissa peleissä.

DirectX 12 -rajapinnalla meno muuttuu selvästi, ja Radeon RX 480 piristyy merkittävästi. RX 480:n suorituskyky nousee uudella matalan tason rajapinnalla GeForce GTX 980:n luokkaan, ja parhaimmillaan hätyyttelee joidenkin sivustojen testeissä Hitmanissa jopa GTX 980 Ti -referenssiversiota.


Petrus Laine

Muropaketin uusimmat