Uusimmat

Katsaus Z370-piirisarjallisiin emolevyihin – julkaistu jo yli 50 mallia

05.10.2017 14:30 Antti Voutilainen

Intelin esiteltyä kahdeksannen sukupolven prosessorit, julkaisivat emolevyvalmistajat luonnollisesti sen seuraksi myös omat mallistonsa. Prosessorin julkaisun aikaan tiedossa on jo yli 50 emolevymallia eri valmistajilta.

Intelillä on meneillään vauhdikas vuosi. Alkuvuodesta julkaistiin Kaby Lake -prosessorit. Sen jälkeen reviteltiin Core-X -sarjalla, jossa lippulaivamallissa ytimiä on peräti 18. Core-X -sarjassa hinnat kuitenkin nousivat niin korkeiksi, ettei normaali käyttäjä voi mitenkään perustella hintaa itselleen. Pöly ei ehtinyt laskeutumaan Core-X-sarjan yltä, kun kehään astuukin jo Coffee Lake -arkkitehtuurin prosessorit. Merkittävin ero Kaby Lake -sarjan prosessoreihin on ydinten määrän kasvattaminen. Core i7- ja i5-sarjan prosessorit ovat kuusiytimisiä. Core i3-sarjassa Hyper Threading sai väistyä ja ydinten määrä kasvatettiin neljään.

Prosessoreiden tykönä julkaistiin myös uusi Z370-piirisarja. Speksien valossa eroa Z270-piirisarjaan ei ole. Hienoista hämmästystä herätti se, ettei Coffee Lake -prosessorit ole yhteensopivia Z270-piirisarjan kanssa, vaikka prosessorikanta pysyy samana. Yhteensopimattomuuden syy kuitenkin selvisi. Prosessoripinnien allokointi poikkeaa edellisistä sukupolvista ja tämän myötä yhteensopimattomuus on rautapohjainen. Ydinten määrän kasvaessa prosessorin virrantarve on kasvanut, jolloin tarvitaan suurempi määrä pinnejä virransyöttöön sekä maadoitukseen.

Emolevyvalmistajilla ei selvästi ole ollut hankaluuksia omaksua uutta prosessorisukupolvea ja sen uutta Z370-piirisarjaa. Tähän mennessä esiteltyjen emolevyjen määrä on yli 50 ja epäilemättä jotkin valmistajat vielä täydentävät mallistoaan. Vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä odotetaan julkaistavaksi vielä täydentävät B360- ja H310-piirisarjat. Uutta kokoonpanoa suunnittelevalla on emolevyjen saralla varsinainen runsauden pula. On aika luoda silmäys jo esiteltyihin mallistoihin.

Gigabyteltä on luvassa kymmenen Z370-piirisarjaan perustuvaa emolevyä. Aorus-brändin alle on pakattu kuusi emolevyä. Eri mallien väliset erot syntyvät pienistä varustelueroista. Ainoastaan Gaming 7- ja Gaming 5 -malleissa mukana on Creative Sound BlasterX 720 -ohjelmisto. PCI Express -liitäntöjen määrä vaihtelee myös mallikohtaisesti. Yhtä näytönohjainta käyttävälle lisäväylät eivät tuo juurikaan lisäarvoa. Aorus-sarjan emolevyt ovat yhteensopivia korkeimmillaan 4133 megahertsin DDR4-muistien kanssa.
Aorus-sarjaan kuulumattomia emolevyjä tulee tarjolle neljä kappaletta. Kuten edellisissäkin, mallien väliset eroavaisuudet löytyvät varustelusta. Selkeimmät erot löytyvät tuesta useamman näytönohjaimen tuelle sekä M.2-liitäntöjen määrästä.

Asus tarjoaa kuluttajille valinnanvaraa ja samalla hämmennystä. Mallien kirjo on erittäin laaja. Lukuunottamatta lippulaivamalleja (Maximus X Apex ja Maximus X Hero) emolevyistä löytyy tuki 4000 megahertsin DDR4-muisteille. Maximus X Apex on ainoana EATX-kokoinen. Maximus X Hero -emolevystä tarjolla on kaksi versiota. WI-FI AC -versiossa löytyy oletuksena tuki langattomille verkoille.

Eniten emolevytarjontaa on ROG Strix -sarjassa. Eroja mallien välille saadaan langattomien verkkojen tuella, USB-liitäntöjen määrällä ja liitäntätyypillä ja emolevyjen standardilla. Sarjassa on kaksi microATX-mallia sekä yksi Mini-ITX -malli. Prime- ja TUF-sarjat tinkivät lisää varustelun saralla, mutta samalla niiden hintataso jää kohtuullisemmaksi.

Asrockin kattauksesta löytyvät vakiintuneet nimet kuten Taichi, Fatality, Killer SLI ja Extreme4. Mallisto kattaa yhteensä kymmenen emolevyä. Valmistaja kertoo virransyöttöä parannetun ja emolevyjen tukevan entistä suurempia muistien kellotaajuuksia. Suurin tuettu taajuus on 4333 megahertsiä, mutta osassa malleista tuki loppuu 4266 megahertsiin.

Eroja mallien välille saadaan PCI Express -liitäntöjen määrästä. Z370 Pro4 -mallista löytyy yksi perinteinen PCI-väylä. Asrockin kattauksesta löytyy kaksi mini-ITX -mallia sekä kaksi mATX-mallia. Lippulaivamalliksi voi tituleerata Fatal1ty Z370 Professinal Gaming i7 -mallia. Siitä löytyy mm. 10 gigabitin verkkoliitäntä, mutta myös tuki langattomille verkoille.

Biostar edustaa valmistajien maltillisempaa linjaa. Valmistaja onkin kunnostautunut viimeaikoina palvelemaan enemmän kryptovaluutan louhijoita. Toistaiseksi Biostarilta on luvassa kaksi Racing-sarjan emolevyä. Kummastakin mallista löytyy tuki DDR4-3866 -muisteille. Kummastakin löytyy myös kolme PCI Express x16 -liitäntää sekä kaksi M.2-liitäntää SSD-asemia varten. Mallien välille on speksien valossa vaikea löytää eroavaisuutta. Z370GT7 on varustettu kahdella lämpörivalla, kun Z370GT6-mallissa lämpöripoja on vain yksi. Tämän lisäksi led-valaistukset ja emolevyn pinnan koristelut poikkeavat hieman toisistaan.

MSI pitää salaisuuden verhoa yllä, eikä se ole tätä kirjottaessa paljastanut omasta mallistostaan kuin nimet. Luvassa on tiettävästi ainakin kuusi emolevyä. Julkaisumallisto kattaa nykytietojen valossa Godlike Gaming, Gaming M5, Gaming Pro Carbon AC, Krait Gaming, Tomahawk sekä SLI Plus -mallit.

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat