Uusimmat

Käyttöjärjestelmäbisneksen liikevaihto oli $30,4 miljardia

03.05.2011 21:34 Ville Suvanto

tietokoneTutkimusyhtiö Gartner on julkaissut tietoja viime vuoden käyttöjärjestelmäbisneksestä, jonka liikevaihto nousi edellisvuodesta 7,8 prosentilla 30,4 miljardiin dollariin. Nopeinta kasvu oli palvelinkäyttöön suunnatuilla Linux-distribuutioilla ja kuluttajakäyttöön tarkoitetuilla Mac OS X -käyttöjärjestelmillä.

Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmien osuus nousi 0,7 prosenttiyksiköllä 78,6 prosenttiin. Listan toisena oli 0,2 prosenttiyksikön laskulla IBM, jolla osuus oli 7,5 prosenttia, ja kolmantena HP niin ikään 0,2 prosenttiyksikön laskun myötä 3,7 prosentin osuudella. Oraclen osuus oli 2,6; Red Hatin 2,0 ja Applen 1,7 prosenttia.

”Yleisesti ottaen asiakaskäyttöjärjestelmät pärjäsivät palvelinkäyttöjärjestelmiä paremmin ja niiden osuus nousi 9,3 prosentilla vuonna 2010, kun palvelinkäyttöjärjestelmien osuus nousi 5,7 prosentilla. Pitkään tuloillaan oleva tietokoneiden päivittäminen alkoi, kun taloudellinen tilanne koheni, mikä kiihdytti asiakaskäyttöjärjestelmien kasvua.”, kommentoi Gartnerin johtava tutkimusanalyytikko Matthew Cheung.

Gartner, Lehdistötiedote