Khronos julkaisi odotetun Vulkan 1.0 -rajapinnan

16.02.2016 17:27 | Petrus Laine

20160216vulkan-api

Khronos on julkaissut uuden sukupolven rajapintansa Vulkanin virallisesti. Vulkan kuuluu niin sanottuihin matalan tason rajapintoihin Mantlen ja DirectX 12:n tavoin, ja se antaa kehittäjille aiempaa suuremman hallinnan näytönohjaimen suhteen.

Vulkan esiteltiin alun perin vajaat vuosi sitten. Alun perin glNext- ja Next Generation OpenGL Initiative -nimillä tunnettu projekti perustuu AMD:n kehittämään Mantle-rajapintaan, jota on edelleenkehitetty Khronoksen jäsenyhtiöiden yhteistyön voimin. Khronoksen mukaan rajapinnan kehittäminen Mantlesta Vulkan 1.0:ksi vei sen jäsenyhtiöiltä yhteensä 18 kuukautta.

Rajapinta tukee toistaiseksi Windows 7:aa ja sitä uudempia Windows-versioita, Linuxia, Tizeniä sekä Androidia. Näytönohjainten puolelta tuettuina ovat NVIDIAn Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuurit, Intelin Broadwell- ja Skylake-arkkitehtuurit, Imaginationin Rogue-arkkitehtuuri sekä Qualcommin Adreno 530. AMD tulee tukemaan rajapintaa kaikilla GCN-arkkitehtuurin näytönohjaimilla, mutta beetatason ajurit eivät ole vielä käyneet läpi Khronoksen virallista hyväksyntää. On myös mahdollista, että kaikki yritykset tulevat lisäämään myöhemmin tuen vielä tukemattomille arkkitehtuureilleen.

Khronos, Vulkan