Uusimmat

Khronos julkaisi odotetun Vulkan 1.0 -rajapinnan

16.02.2016 17:27 Petrus Laine

20160216vulkan-api

Khronos on julkaissut uuden sukupolven rajapintansa Vulkanin virallisesti. Vulkan kuuluu niin sanottuihin matalan tason rajapintoihin Mantlen ja DirectX 12:n tavoin, ja se antaa kehittäjille aiempaa suuremman hallinnan näytönohjaimen suhteen.

Vulkan esiteltiin alun perin vajaat vuosi sitten. Alun perin glNext- ja Next Generation OpenGL Initiative -nimillä tunnettu projekti perustuu AMD:n kehittämään Mantle-rajapintaan, jota on edelleenkehitetty Khronoksen jäsenyhtiöiden yhteistyön voimin. Khronoksen mukaan rajapinnan kehittäminen Mantlesta Vulkan 1.0:ksi vei sen jäsenyhtiöiltä yhteensä 18 kuukautta.

Rajapinta tukee toistaiseksi Windows 7:aa ja sitä uudempia Windows-versioita, Linuxia, Tizeniä sekä Androidia. Näytönohjainten puolelta tuettuina ovat NVIDIAn Kepler- ja Maxwell-arkkitehtuurit, Intelin Broadwell- ja Skylake-arkkitehtuurit, Imaginationin Rogue-arkkitehtuuri sekä Qualcommin Adreno 530. AMD tulee tukemaan rajapintaa kaikilla GCN-arkkitehtuurin näytönohjaimilla, mutta beetatason ajurit eivät ole vielä käyneet läpi Khronoksen virallista hyväksyntää. On myös mahdollista, että kaikki yritykset tulevat lisäämään myöhemmin tuen vielä tukemattomille arkkitehtuureilleen.

Khronos, Vulkan

 

Petrus Laine

Muropaketin uusimmat