Uusimmat

Khronos julkaisi OpenCL 2.0 -spesifikaatiot

19.11.2013 17:34 Petrus Laine

OpenCL -rajapintaa hallinnoiva Khronos Group ilmoitti maanantaina viimeistelleensä ja julkaisseensa OpenCL 2.0 -spesifikaatiot. OpenCL 2.0 tuo huomattavia päivityksiä nykyiseen 1.1 -versioon nähden ja tulee Khronosin mukaan sekä helpottamaan että nopeuttamaan ohjelmien kiihdytystä.

OpenCL 2.0:n uusia ja päivitettyjä ominaisuuksia ovat muun muassa Shared Virtual Memory ja Nested Parallelism. Shared Virtual Memory eli jaettu virtuaalinen muistiavaruus prosessorin ja kiihdyttimen, kuten grafiikkapiirin, välillä mahdollistaa huomattavia suorituskykylisiä, kun samoja tietoja ei tarvitse kopioida kummankin laitteen omaan muistiavaruuteen.

Nested Parallelism puolestaan mahdollistaa kiihdyttimellä pyörivien kernelien käynnistävän uusia kerneleitä samalla kiihdyttimellä ilman prosessorin väliintuloa. Aiemmin vain prosessori on kyennyt käynnistämään kerneleitä.

Muita uudistuksia ovat esimerkiksi tuki sRGB-kuville, kerneleiden mahdollisuus lukea ja muokata kuvia sekä käsiteltävien kuvien luonti mipmapatuista ja filtteröidyistä OpenGL-tekstuureista, joka helpottaa OpenCL:n ja OpenGL:n yhteistyötä.

OpenCL-kiihdytykseen kykeneviä laitteita valmistavat yritykset eivät ole vielä kertoneet tukevatko heidän nykyiset laitteensa uutta rajapintaversiota tai onko tuki sille tulossa myöhemmin ajuripäivitysten muodossa.

X-bit labs, Khronos Finalizes OpenCL 2.0 Specification for Heterogeneous Computing

Khronos, Lehdistötiedote

Khronos, OpenCL -spesifikaatiot