Uusimmat

Kian ja Hyundain autoja varastettiin valtavasti – autojätit syyttävät TikTokia ja Instagramia

Kuva: Pixabay

30.09.2023 06:18 MUROPAKETIN TOIMITUS

TikTok-villityksestä lähtenyt ilmiö nostatti autovarkauksien aallon.

CNBC:n mukaan TikTok-haaste johti 85 prosentin kasvuun Hyundai- ja Kia-merkkisten ajoneuvojen varkauksissa Los Angelesissa vuonna 2022. Varkaukset lisääntyivät valtavasti myös muualla Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain NHTSA, joka vastaa liikenneturvallisuudesta, tiedotti haasteen aiheuttaneen ainakin 14 onnettomuutta ja kahdeksan kuolemantapausta.

Videoilla, joita levisi muun muassa TikTokissa ja Instagramissa, opetettiin käynnistämään Kia- tai Hyundai-ajoneuvo USB-liittimen kautta. Vuoden 2023 alussa julkaistujen päivitysten myötä varkaudet eivät tiettävästi ole enää onnistuneet.

Kia ja Hyundai puolustavat nyt itseään oikeusasiakirjoissa. Autojätit sanovat, että sosiaalisen median yritykset ”aiheuttivat ennennäkemättömän autovarkausten kasvun”.

Kia ja Hyundai syyttää varkauksista ainakin TikTokia ja Instagramia. Autojätit siirtävät vastuuta myös kaupungeille, jotka eivät ole pidättäneet varkaita ja nostaneet syytteitä.

Vice-julkaisu huomauttaa, että autoissa ei ollut kunnollisia teknologisia ratkaisuja varkausten estämiseksi. Varkauksien kohteena olleista autoista puuttui ainakin ajonestojärjestelmä varkauksien estämiseksi. Vicen mukaan Kia ja Hyundai väittävät tästä huolimatta, etteivät autovarkaudet ole heidän syynsä.

Autojäteillä on meneillään taistelu kaupunkeja ja vakuutusyhtiöitä vastaan, ja tavoitteena on, että kanteet autojättejä vastaan hylättäisiin.

Kia ja Hyundai suostui aiemmin maksamaan 200 miljoonan dollarin korvaukset kuluttajien joukkokanteen johdosta, mutta tuomari hylkäsi suunnitelman elokuussa. Korvaussumma voi tuomarin tekemän päätöksen jälkeen kasvaa entisestään.

Muropaketin uusimmat