Uusimmat

Kiina ei vie enää parhaita mikropiirejään Venäjälle – naapurimaamme toiveet AMD:n ja Intelin korvaamisesta kariutumassa

18.12.2022 16:10 Markku Leppilampi

Kiinalainen yritys Loongson on onnistunut kuromaan kiinni länsimaisten yritysten piirivalmistustekniikkaa.

Kiinan hallinto on lähteiden mukaan kieltämässä LoongArch-mikroarkkitehtuuriin perustuvien Loongson-suorittimien viennin Venäjälle –  ja myös muihin maihin. Syynä vientikiellolle on piirien strateginen merkitys. Loongsonin piirit ovat ensisijaisesti tarkoitettu paitsi Kiinan armeijan niin myös valtion hallinnon käyttöön.

Vientikielto lienee Venäjälle suuri menetys. Kommersantin lähteen mukaan Venäjä toivoi siirtyvänsä Loongson-piireihin, sillä kiinalaisista suorittimista olisi voinut tulla vaihtoehto länsimaisille AMD:n ja Intelin valmistamille tuotteille.

Venäjällä on jonkin verran myös omaa piirituotantoa, mutta on epäselvää, kuinka omavaraista se on. Venäjä käy tällä hetkellä myös hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan, ja sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia Venäjän tavoitteisiin piirituotannossa.

Uutisoimme aiemmin tänä vuonna, että Venäjällä on tavoitteena kehittää seitsemän nanometrin valmistusprosessiin kykenevä litografiakone vuoteen 2028 mennessä. Tavoite on kova, sillä Venäjällä on tiettävästi nykyisin kyky tuottaa piirejä vanhentuneella 65 nanometrin tekniikalla. Esimerkiksi Intel käytti viimeksi 65 nanometrin tekniikkaa vuonna 2006.

Loongsonin kehittyneimmät piirit ovat suorituskyvyltään AMD:n Zen 3 -arkkitehtuurin tasolla. Suorittimet tukevat myös HyperTransport 3.0 SMP -tekniikkaa, joka sallii useiden 3A5000-suorittimien toimimisen samassa järjestelmässä.

Loongsonin tavoitteena on tuoda 16 ytimen 3C6000-suoritin Kiinan markkinoille vuoden 2023 alussa. Sitä seuraisi 32 ytimen versio vuoden 2023 puolivälissä. 7000-sarjan on tarkoitus saapua vuonna 2024, ja se tarjoaa näillä näkymin 64 ydintä.

LUE MYÖS: Kiinalainen piiriteollisuus lähestyy länsimaista tasoa – Loongsonin siru haastaa jo AMD Zen 3 ja Intel Tiger Lake -suorituskyvyn

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat