Uusimmat

Kiinalainen työntekijä varasti salaisuuksia kotimaahansa – antoi ASML:n salaisuuksia Huaweille

Kuva: @ Unsplash

29.10.2023 09:35 Muropaketin toimitus

Hollantilainen media NRC tutki tarkemmin, mitä tapahtui ASML:n ”kavalluksessa”, josta raportoitiin jo viime vuonna.

Niin ikään hollantilainen AMSL tiedotti viime vuonna joutuneensa ”luvattoman kavalluksen” kohteeksi. NRC:n raportista käy ilmi, että kyseessä oli tietojen varastaminen, jonka takana oli kiinalainen työntekijä.

Hollantilainen ASML valmistaa piiriteollisuudelle elintärkeitä, huipputeknologisia litografiakoneita, joilla voidaan tehdä viimeisintä huutoa olevia, kapean viivanleveyden piirejä esimerkiksi älypuhelimiin ja tietokoneisiin. ASML:n asiakkaana on muun muassa taiwanilainen, johtava piirejä valmistava yritys TSMC.

Kiinalainen oli töissä ASML:llä, kunnes hän lähti sieltä vuonna 2022. Sen jälkeen hän aloitti työsuhteen kiinalaisen teknologiayrityksen Huawein kanssa, jolle työntekijä luovutti ASML:n yrityssalaisuuksia.

ASML:n toimitusjohtajan Peter Wenninkin mukaan tietovarkaus ei ole ainakaan liian vakavaa laatua. Wennink antoi ymmärtää kyseessä olevan ”palapelin yksi pala”, josta ei yksistään ole välttämättä hyötyä.

ASML on tapauksen jälkeen kiristänyt huomattavasti turvatoimiaan, eikä vastaava varkaus enää tiettävästi ole mahdollinen.

LUE MYÖS: Huawei on edelleen pakotelistalla – silti se kehitti Kiinassa valmistettavan 7 nanometrin järjestelmäpiirin

Muropaketin uusimmat