UUSIMMAT

Kohta virkavalta ennustaa kasvoista teetkö rikoksen? Tutkijat tyrmäsivät sovelluksen

30.06.2020 19:11 | Muropaketin toimitus

Tekoälytutkijat eivät hyväksy rikoksia ennakoivia sovelluksia. Heidän mielestään sellaiset ovat rasistisia ja epätäydellisiä.

Springerin omistamassa kirjasarjassa tullaan ainakin näillä näkymin julkaisemaan kohua herättänyt tutkimus. Sen tehneet tieteilijät väittävät, että neuroverkkoihin perustuvalla automatisoidulla kasvojentunnistusjärjestelmällä pystyy ennakoimaan, tuleeko henkilöstä rikollinen. Heidän mielestään virkavalta voisi hyödyntää sovellusta.

– Automatisoimalla mahdollinen uhkien tunnistaminen vältetään puolueellisuus. Tavoitteemme on tuottaa rikoksentorjuntaan, lainvalvontaan ja sotilassovelluksiin tarkoitettuja työkaluja, joissa puolueellisuudella ja tunnereaktioilla on vähemmän vaikutusta, tutkija ja Harrisburgin yliopiston professori J.S. Ashby sanoi.

Minority Report -elokuvan mieleen tuovaa skenaariota vastustaa yli 2000 tutkijaa, akateemikkoa ja asiantuntijaa. Heihin kuuluu muun muassa yli 50 työntekijää Facebookilta, Googlelta ja Microsoftilta.

Vastustajien mielestä vastaavanlaisia tutkimuksia ei pitäisi julkaista jatkossakaan. He myös sanoivat, että sekä kasvojentunnistusta että rikosten ennustamisteknologiaa pitäisi lähestyä äärimmäisellä varovaisuudella, eikä sitä pitäisi valjastaa jo valmiiksi heikkoja yhteisöjä vastaan. Vastustajat kyseenalaistavat myös tutkimuksen laadun ja pitävät monia sen väitteitä perusteettomina.