Kohta yhä useampi nettisivu latautuu nopeammin – Google ilmoitti tukevansa HTTP/3- ja QUIC -protokollia

14.10.2020 20:21 | Muropaketin toimitus

Nettisivut latautuvat tulevaisuudessa yhä vikkelämmin. Tästä voi kiittää QUIC-protokollaa.

Nettiselaimet ovat siirtäneet tietoa perinteisesti HTTP:n ja TCP-protokollan avulla. Vuonna 2012 kehitetty HTTP:n avuksi tarkoitettu QUIC puolestaan luottaa yksinkertaisempaan UDP-protokollaan. Sekä TCP että UDP ovat OSI-mallin kuljetuskerroksen protokollia, mutta UDP on yksinkertaisuutensa ansiosta nopeampi.

QUIC-protokollan keksi Jim Roskind vuonna 2012 Googlen suojeluksessa. Sitä on kehitetty hiljalleen, ja se on ollut osittain käytössä Chromessa ja muissakin selaimissa. Vuonna 2015 IETF kiinnostui QUIC:sta ja kehitti oman, hiukan erilaisen versionsa nimeltään IETF QUIC.

Vuonna 2018 IETF päätti, että IETF QUIC tulee olemaan standardi HTTP-protokollan 3-version välityksellä tehtävässä tiedonsiirrossa. Google tiedotti nyt tukevansa HTTP/3 -versiota ja sen käyttämää IETF QUIC -protokollaa Chrome-selaimessa.

IETF QUIC-protokollan hyödyntäminen näkyy käytännössä esimerkiksi hakutulosten näyttämisessä kaksi prosenttia nopeammin ja YouTube-bufferoinnin latautumisessa yhdeksän prosenttia nopeammin. Yli puolet Chromen tiedonsiirrosta Googlen palvelimille tapahtuu jo Googlen QUIC-protokollan kautta.

Tällä hetkellä HTTP/3- ja IETF QUIC -protokollia tukevat kuitenkin vain 7,5 prosenttia kaikista nettisivuista. Protokollat tulevat niin ikään aluksi testiin vain 25 prosentille Chromen version 86 käyttäjistä.