Uusimmat

Kokeilu JBL Bar 300 -soundbar-kaiutin – Pidempi versio luo avaran äänen isoon tilaan

22.01.2023 10:00 Kai Taipale

JBL Bar 300 ei ole aivan pienikokoisin yhteen laitteeseen perustuva ääniratkaisu. Soundbaria ei selvästikään ole tarkoitettu aivan pieniin tiloihin, sillä kokeilussa kaiuttimen äänikenttä pääsi oikeuksiinsa vasta isomman tilan myötä.

Lähes mikä tahansa ulkoinen kaiutinratkaisu parantaa television äänentoistoa. Helpoin, ja usein vieläpä kohtuullisen monipuolinen ratkaisu, on soundbar-kaiutin. Soundbarin rakenne tuo mukanaan aina kompromisseja, mutta helppous ja yksinkertaisuus voivat korvata tämän, varsinkin jos hinta on kohtuullinen.

Otimme tällä kertaa kokeiltavaksi loppuvuodesta 2022 julkaistun JBL Bar 300 -kaiuttimen, jonka suositushinta on 399 euroa. Tuote edustaa siis yhden kaiuttimen ratkaisujen keskihintaluokkaa.

Kilpailijoista vastaavia, Atmos-tilaääniä tukevia, yhden laitteen ratkaisuja ovat esimerkiksi Denon DHT-S217 Samsung HW-S60B 5.0 ja Sonos Beam (Gen2), Niiden hintataso asettuu 400 – 500 euron paikkeille. JBL:n omasta mallistosta löytyy myös esimerkiksi JBL Bar 5.0 Multibeam, joka on kuitenkin testimallia selvästi pienikokoisempi. Monilla valmistajilla on tarjolla myös soundbarin ja subwooferin yhdistelmiä, mutta niiden kanssa menetetään yhden laitteen ratkaisun yksinkertaisuus ja selkeys niin sijoituksessa kuin asennuksessa.

LUE MYÖS: Kokeilu JBL Bar 5.0 Multibeam -kaiutin – Eleetön olemus, sopivasti ominaisuuksia ja todella helppo käyttää, mutta ääni ei kaikilta osin vakuuta

Myyntipakkauksessa on JBL Bar 300 -kaiutin, kaukosäädin paristoineen, virtakaapeli, HDMI-kaapeli, kaksi seinäkiinnikettä ja pikaopas. Kaiuttimen voi siis testissä käytetyn tasolle sijoittamisen lisäksi asentaa myös seinälle.

JBL Bar 300 on tyyliltään hyvinkin hillitty, joskin myös kovin muovinen. Kaikki pinnat ovat kovia ja väritykseltään tumman harmaita. JBL-logokin on hyvin hillitysti yläpinnassa. Kova muovi tuntuu olevan myös herkkä keräämään hienoa pölyä pinnalleen.

Laitteen päällä on vain kolme painiketta, joista kahdella säädetään äänenvoimakkuutta ja yhdestä valitaan äänilähde. Painikkeiden tuntuma on naksahtava, ja niitä on helppo painaa. Suurin osa toiminnoista hoidetaan kuitenkin kaukosäätimellä, joten harva painikkeita edes käyttää.

Olemusta leimaa siis muovisuus, mutta kokonaisuus on silti riittävän tukeva. Pituutta kaiuttimella on 82 senttimetriä. Se siis mahtuu mukavasti vielä esimerkiksi 50-tuumaisen television pariksi – tätä pienempien mallien kanssa leveys voi jalustaratkaisusta riippuen olla pienoinen haaste. Kaiuttimen tarjoamat virtuaaliset tilaäänet muodostetaan hyödyntämällä pintaheijastuksia, mikä asettaa toki omat haasteensa niin kaiuttimelle kuin kuuntelupaikalle.

Laitteen näyttö on upotettu etupintaan, verkon taakse. Vain viiden merkin mittainen näyttö joutuu skrollaamaan tekstejä, mutta esimerkiksi äänenvoimakkuus näkyy säädettäessä selkeästi. Erilaiset monikanavaäänien tunnisteet ovat isompi haaste, mutta niistäkin saa riittävästi selvää.

Näyttö näyttää tietonsa, ja pimenee sen jälkeen, joten tältä osin käyttö on toteutettu järkevästi. Ratkaisu on huomaamaton, ja ehdottomasti parempi kuin näyttö kaiuttimen yläpinnassa tai ei ollenkaan näyttöä.

Liitännät ovat hintaluokassaan riittävän kattavat. Silkalle digiäänelle on tarjolla optinen sisäänmeno. Kuvan ja äänen yhdistelmälle on tarjolla kaksi HDMI-liitäntää, joista toinen on eARC-tuettu. Lisäksi käytettävissä on USB-liitäntä sekä Ethernet-liitäntä. USB-liitäntä on vain päivittämistä varten. Kaiuttimeen voi siis kytkeä esimerkiksi mediatoistimen, ja kuva siirtyy televisioon soundbariin kautta.

Testissä kaikki verkkoyhteydet hoidettiin langattomilla vaihtoehdoilla. Langattoman WiFi-verkon lisäksi kaiuttimen voi siis kuitenkin kytkeä Ethernetillä kodin verkkoon.

Kytkeytyminen kodin langattomaan verkkoon hoidetaan mobiilisovelluksella. JBL käyttää tähän omaa One-sovellustaan. Samalla sovelluksella hoituu niin viiveen hienosäätö, ohjelmistopäivitykset kuin taajuuskorjaimen asetukset. Saapa sovelluksesta auki myös virtuaalisen kaukosäätimen, mikäli varsinainen kapula sattuu olemaan käden ulottumattomissa.

Tuettuna on Bluetooth-yhteyden lisäksi myös AirPlay, Alexa MRM ja laitteessa on vieläpä sisäänrakennettu Chromecast. Musiikin suoratoistamiseen on siinä kiitettävä valikoima vaihtoehtoja.

Kaukosäädin on malliltaan kapea mallinen ja mukavan kevyt. Tässäkin on samaa muovisuutta kuin itse kaiuttimessa, mutta käyttöä se tuntuu kestävän hyvin.

Kaukosäätimessä on äänenvoimakkuussäätimen lisäksi kymmenen painiketta. Näistä kolme on varattu sisääntuloille, yksi virralle ja Atmos-tilalle ja viimeinen äänen mykistämiselle. Lisäksi on käytettävissä toisto-, kalibrointi-, bassontaso- ja suosikkipainikkeet. Dolby-tilaäänien kohdalla voi myös käyttää Dolby Atmos -painiketta, jolla kytketään päälle tai pois yläsuuntaiset tehosteet. Painikkeiden tuntuma on luonteva.

Kaukosäätimeen on upotettu myös pari muutakin toimintoa, joiden käyttäminen vaatii näppäinyhdistelmiä.

Mykistyspainikkeen kautta pääsee ottamaan käyttöön älykkään taajuusmuokkauksen tai poistamaan sen käytöstä. Samaisen painikkeen ja bassopainikkeen yhdistelmän taakse on puolestaan ujutettu PureVoice-keskusteluäänien parannus. Kumpikin on oletuksena päällä, ja mikäli ne kytkee pois, palautuvat toiminnot käyttöön laitteen sammuttamisen jälkeen. Äänen viiveen säätöön pääsee käsiksi TV-painikkeen ja sovelluksen kautta. Toiminnot joille ei ole omaa painiketta kaukosäätimessä, on selkeästi käyty läpi käyttöohjeessa, joten siihen kannattaa siis tutustua – muuten nämä toiminnot jäävät herkästi löytymättä.

JBL Bar 300 -soundbar noudattaa valmistajan mukaan 5.0 -ääniratkaisua, mutta toteutustapa perustuu yhteensä kuuteen kaiutinelementtiin. Näistä neljä on ovaalinmuotoista, matalat ja keskiäänet toistavaa elementtiä, jotka on sijoitettu kaiuttimen etupuolelle. Kaksi ylä-äänien toistoon tarkoitettua elementtiä sijaitsee puolestaan vinoittain laitteen päädyissä. Erillisiä ylöspäin suunnattuja elementtejä ei ole, joten Dolby Atmos -äänet toistetaan virtuaalisesti – kuten tässä hintaluokassa yleensäkin. Takaa löytyy refleksiputken kaltainen ratkaisu. Kaiutinelementtejä ruokitaan yhteensä 260 watin vahvistinteholla.

Testikäytössä kaiutinta käytettiin kahdessa eri tilassa, alle kymmenen neliön makuuhuoneessa sekä noin 25-neliöisessä olohuoneessa – kummatkin kivirakenteisen kerrostalon uumenissa. Tiloista makuuhuone on kuuntelupaikan suhteen symmetrinen, olohuoneessa oikea seinä on merkittävästi vasenta, puoliavointa seinää lähempänä.

Testissä äänilähteinä käytettiin Chromecast with Google TV -mediatoistinta, kannettavaa tietokonetta, puhelimen Bluetooth-yhteyttä sekä striimauspalveluita kahden älytelevision kautta. Testissä kaiutinta käytettiin monipuolisesti eri materiaalilla reilun kolmen viikon ajan kahdessa mainitussa tilassa.

Kohtuuhintaisten soundbar-kaiuttimien valtti löytyy perinteisesti tilaäänien toistamisesta. Tavallaan tässäkin tapauksessa, mutta tämä soundbar oli melkoisen hyvin kotonaan myös puhevoittoisen sisällön kansa. Valmistaja käyttääkin tässä mallissa omaa PureVoice-tekniikkaa, jonka myötä se pyrkii tunnistamaan puheäänet toistettavasta materiaalista. Tämä tuntuu toimivan, sillä hyvin harvoin tuli vastaan hetkeä, jolloin olisi äänenvoimakkuutta pitänyt nostaa saadakseen selvää puhetaajuuksista. Musiikilla toiminnon voi kytkeä poiskin, sillä lauluäänissä sävy tuntui ajoittain vääristyvän toiminnon myötä.

JBL Bar 300 -kaiuttimessa ei siis ole yhtään ylöspäin suunnattua aktiivista elementtiä, joten kaikki nämä Dolby Atmos -tilaäänen korkeustehosteet tehdään täysin virtuaalisesti. Atmos-ääntä loihditaan myös perinteisemmistä kanavaperusteisista Dolby Digital -äänistä. Atmos-tilan voi kytkeä päälle tai pois sen mukaan haluaako virtuaalikorkeustehostetta käyttää vaiko ei, mutta mitään lisäsäätöjä ei ole tarjolla.

Tilaäänet olivat tämän soundbarin kanssa tavallista vahvemmin sidotut tilaan. Siinä missä pienemmässä kuuntelutilassa soundbar jätti itsestään laimeanpuoleisen fiiliksen, tuli siihen selvästi enemmän ulottuvuutta suuremmassa tilassa.

Pienemmässä huoneessa ääni parhaimmillaan toistuu syvyyssuunnassa vähän ruudun takaa aina lähemmäs katsojaa, muttei milloinkaan oikein kuulosta tulevan sivusta. Sivusuunnassa äänet laajanevat sentään reippaasti ruudun molemmille puolille. Isommassa tilassa äänet yltävät paljon helpommin kuulijan sivulle ja äänikenttä on muutenkin merkittävästi leveämpi ja yltää myös korkeussuunnassa ylemmäs. Parhaimmillaan äänet tulevat jopa takaviistosta. Isommassa tilassa soundbar hoitaa siis hommansa oikeinkin mukavasti. Leveähkö soundbar on siis selvästi suunnattu hieman isomman television pariksi, eikä aivan pienimpiin huoneisiin.

Virtuaalisesti tuotetut tilaäänet ovat kuitenkin pääosin riittävän tarkkoja, eli kuuluvat siitä suunnasta mistä niiden on tarkoituskin.

Isossa tilassa ääni toistui kokonaisuudessa avarampana, mutta samalla erityisesti pienessä tilassa hyvin toimiviin puheääniin ilmestyi enemmän myös epätarkkuutta – ääniin tuli tarpeetonta kaikuisuutta, jopa eräänlaista purkkimaisuutta. Tämä puoli oli huomattavasti paremmin hallinnassa pienemmässä tilassa.

Yhden kaiuttimen ratkaisussa ei ole käytettävissä, tai myöskään lisättävissä, erillistä subwooferia – bassojen pitäisi siis toistua riittävällä tasolla pitkulaisesta kaiuttimesta. Matalat äänet eivät kummassakaan kuuntelutilassa olleet erityisen napakat. Bassoja voi oikeastaan pitää kautta linjan hieman epätarkkoina, mutta leffatehosteissa tarkkuus kyllä menettelee.

Mitenkään erityisen ulos matalien äänien toisto ei ulotu, sillä se leikkautuu erittäin jyrkästi noin 50 hertsin jälkeen. Bassoja voi asetuksista korostaa, mutta tämä vain pahentaa monikanavatoiston ongelmia. Kerrostalokäyttöön äänenpainetta löytyy vähintään riittävästi, ja tämän kaiuttimen kohdalla hieman kovempaa soittaminen auttaa leffaäänimaailman muodostumisessa.

Kaiutin on selvästi parhaimmillaan, kun siihen syötetään laadukasta monikanavaääntä – tuolloin soundbar on eloisimmillaan ja äänien värittymät eivät pahemmin häiritse.

Mitä lähemmäs stereoääntä siirrytään, sitä hankalampaan saumaan kaiutin joutuu. Maltillisilla äänenvoimakkuuksilla musiikki pysyy kuitenkin kohtuullisesti ryhdissään. Keskiäänet toistuvat aivan kelvollisesti, mutta ylä-äänet tuppaavat puuroutumaan. Mikään musiikinrakastajan ykkösvalinta JBL Bar 300 ei ole, mutta tausta- tai bilemusiikkia sillä silti toistaa.

Yksi pieni moite on kaiuttimelle annettava myös sen käytössä ilmenneestä pienestä hidastelusta. Kun aloittaa toiston käytännössä mistä vain sisääntulosta, niin soundbarilla meni aika ajoin hetki ennen kuin äänet alkoivat kuulua. Viive oli kuitenkin pahimmillaankin vain parin-kolmen sekunnin luokkaa, joten mikään suuren suuri ongelma ei ole kyseessä. Valmistajan aiemmissa malleissa toisto on aina alkanut nopeammin, joten sikäli piirre yllätti.

JBL Bar 300 jatkaa valmistajan perinteitä eleettömänä laitteena. Se on helppo ottaa käyttöön, sen mukana saa toimivan ja riittävän monipuolisen kaukosäätimen. Olemus on muovinen, mutta siihen ei pidemmän päälle jaksa kiinnittää mitään suurempaa huomiota.

Kaiuttimesta on kohtuullisen helppo pitää sen suoraviivaisuuden ja helppokäyttöisyyden ansiosta. Pienet hidastelut voi antaa anteeksi, ja selkeät puheäänet tekevät Bar 300:sta yleiskäyttöisen television kaverin. Musiikkiakin se toistaa monella eri tavalla, mutta siinä käytössä äänenlaatu ei ole parhaimmillaan – äänenpainetta kyllä riittää vähän isompaankin huoneeseen.

Tilaäänikäytännössä JBL Bar 300 -kaiutin soveltuu parhaiten käyttäjälle, joka katsoo paljon aitoa monikanavaääntä tarjoavia striimauspalveluita. Niiden kautta tarjolla on riittävän laadukasta ääntä, jotta kaiutin pääsee oikeuksiinsa. Mikäli on vielä mahdollisuus käyttää äänenpainetta reippaammin, niin tämä on selvästi JBL:n etu.

Enimmän osan ajasta piilossa oleva näyttö on eleetön, mutta sitä kautta näkee silti nopeasti esimerkiksi äänenvoimakkuutta säätäessä käytössä olevan tason. Toinen HDMI-liitäntä ja monipuolinen langattomien toistomahdollisuuksien tuki lisäävät laitteen käyttömahdollisuuksia. Ominaisuuksia on siis riittävästi.

Pieni ongelma on kaiuttimen hinta. Valmistajan aiempi Bar 5.0 Multibeam -malli tarjoaa katuhinnaltaan noin satasen halvemmalla pitkälti samat ominaisuudet kompaktimmassa koossa. Uudemman mallin valtti on selkeässä puheäänessä. Pienellä lisäpanostuksella saa musiikin toistamiseen paremmin sopivia vaihtoehtoja. Jos taas kaipaa lisää bassoa tai aidompaa tilaääntä, erillisillä takakaiuttimilla ja subwooferilla varustettu JBL Bar 800 on katuhinnalla vain 200 euroa kalliimpi.

JBL Bar 300 -soundbar on kuitenkin täysin pätevä valinta, mikäli oma katselu sisältää enemmän puhe- ja tilaäänipainotteista käyttöä olohuoneen kaltaisessa tilassa.

Hyvää

  • Järkevästi toteutettu näyttö
  • Selkeät puheäänet
  • Kaukosäädin
  • Mukavasti äänenpainetta kokoonsa nähden

Huonoa

  • Matalien äänien runsaus, mutta ponnettomuus
  • Viiveet toistossa

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Bar 300

  • Hinta: 399 €
  • Kaiutinelementit: 4 kpl 44 x 90 mm, 2 kpl 20 mm diskanttielementtiä
  • Vahvistinteho: 260 W
  • Taajuusvaste (ilmoitettu): 50 Hz – 20 kHz
  • Liitännät: 2 x HDMI (sisään / ulos eARC, HDCP 2.3, Dolby Vision läpivienti), optinen, ethernet, USB
  • Yhteydet: WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, ethernet
  • Mitat, paino: 820 x 56 x 104 mm, 2,5 kg

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat