Uusimmat

Kokeilu: Unagi The Model One E500 -sähköpotkulauta – Tukeva ja kätevä skuutti kulkee kiitettävän kevyesti

02.08.2020 12:00 Kai Taipale

Harva menopeli on yhtä kiva kesäkapistus kuin sähköpotkulauta. Joukkorahoituksesta alkunsa saanut Unagi The Model One E500 herättikin Muropaketin mielenkiinnon, ja otimme skuutista pikaiset tyypit. Se osoittautui hauskaksi peliksi, mutta varustus jätti toivomisen varaa.

Kesä ja korona-ajan jälkeen hiljalleen koittanut vapaus ja menemisen ilo – yhdistelmä joka saa monet liikkeelle.

Aina ei kuitenkaan soveltuvaa joukkoliikennevaihtoehtoa ole, tai sellaisen käyttämiseen ei tällä hetkellä vielä ole erityistä intoa. Lyhyille kaupunkimatkoille voi ottaa alleen jalat tai fillarin, mutta aina ei huvittaisi hikoilla. Sähköpyörä voisi olla pätevä ratkaisu, mutta sitä ei voi napata esimerkiksi terassille turvaan, toisin kuin nyt kokeilussa olevan sähköpotkulaudan.

Joukkorahoituksen kautta alkunsa saanut Unagi The Model One E500 -sähköpotkulauta ei ole mitenkään halpa, sen suositushinta on 1190 euroa. Hinnalle pitäisi olla katetta, sillä valmistaja kuvailee tuotettaan näin:

”Unagi on suunniteltu ensisijaisesti laadukkuus, käyttömukavuus, suorituskyky ja muotoilu huomioiden. Mistään ei ole tingitty ja tämä välittyy käyttäjälle ensiluokkaisena laatukokemuksena. Unagi ei ole vain sähköpotkulauta muiden joukossa, vaan niiden kruununjalokivi ja muotovalio.”

Kovia lupauksia, joiden toteutumisesta on mukava ottaa selvää.

Käytännöllisen sähköpotkulaudan pitää olla kevyt, mutta kestävä. Paino on omiaan syömään kiihtyvyyttä, nopeutta ja ajomatkaa, mutta tekee myös kantamisesta hankalaa. Helmikuussa julkaistu kalifornialainen Unagi-sähköpotkulauta pyrkii siis tarjoamaan vastauksen moneen mieltä askarruttavaan piirteeseen.

Jo paketista huomaa, että asioita on mietitty. Kokoaminen ei juuri voisi olla helpompaa.

Hyvin viimeistelty, kahvallinen kantolaatikko auki ja ohjaustangon sekä latauslaitteen sisältävä pienempi laatikko ulos. Itse potkulauta ulos, ohjaustanko pystyyn ja osia kiinnittämään.

Pientä ihmettelyä aiheutti ohjaustangon ja rungon välisen johdon sijoittaminen, kytkettynä se vaatii pientä tilaan pujottamista. Sen jälkeen kiinnitetään neljä ruuvia mukana tulevalla työkalulla. Suojateipit pois, ja sähköpotkulauta – tuttavallisemmin skuutti – on valmiina käyttöön. Mikäli akku ei ole täysi, se kannattaa toki ladata valmiiksi.

Unagissa keveyttä on selvästi mietitty. Potkulaudan ohjaustangon pystyvarsi on valmistettu kestävästä, mutta kevyestä hiilikuidusta. Seisomiseen käytettävä lautaosa on tehty alumiiniseoksesta, kestää ongelmitta ajajan painon – kunhan tämä on 125 kilogramman enimmäispainon rajoissa. Kokonaisuuden omapaino onkin samaa luokkaa kuin kohtuullisen laadukkaassa polkupyörässä eli noin 12 kilogrammaa.

Testikuljettajan noin 75 kilon massa ja koon 42 kenkä asettuivat astinlaudalla kohtuullisen mukavasti. Yhtään kapeampi sen ei kuitenkaan tarvitsisi olla.

Astinlauta on kuitenkin kiitettävän jämäkkä, eikä se nitku tai notku. Rakenne herättää luottamusta, ja on sen verran tukeva, että epätasaisilla alustoilla joustoa voisi olla enemmänkin. Pintamateriaali kerää nopeasti kengänjälkiä itseensä, mutta on ainakin kuivana kiitettävän luistamaton.

Unagi The Model One E500:n perushallintalaitteet ovat hyvin helpot. Virta kytketään ohjaustolpan kohdalla sijaitsevalla painikkeella ja sekä kaasulle että jarrulle on omat vipunsa, eräänlaiset ”kaasu- ja jarrukahvat” siis.

Toinen vasemmasta ohjaustangosta löytyvä painike on äänitorvi. Sen käyttöä välttelee mielellään ihan viimeiseen asti, sen verran epämiellyttävän korkea siitä lähtevä ääni on.

Toisella puolella sijaitseva vastaava painike vaihtaa kolmen eri käyttötilan välillä (aloittelija, perustasoinen ja edistynyt käyttäjä). Vahingossa tila ei vaihdu, sillä siihen vaaditaan painikkeen tuplapainallus. Saman painikkeen kertapainallus vaihtaa trippi- ja kokonaismatkamittarin välillä.

Virtakytkimestä saa myös lyhyellä painikkeella päälle tai pois skuutin led-ajovalon. Tämän painikkeen tuplapainallus taas kytkee käyttöön yhden tai kahden moottorin tilan. Toiminnot pitää opetella ulkoa, eivätkä ne harvoin käytettyinä tunnu aivan loogisilta. Näyttö on kuitenkin selkeä, ja sitä pystyy vilkuilemaan vauhdissakin.

Unagin erottaa skuuttimassasta kahden moottorin ratkaisu. Sen myötä laudassa riittää potku vähän vaativampiinkin oloihin, kuten ylämäkiin. Enimmillään tarjolla on jatkuvaan käyttöön 500 watin ja 32 newtonin kokonaisteho. Hetkellisesti käytössä voi olla jopa yhden kilowatin teho.

Skuutti ei kuitenkaan lähde liikkeelle vain vipua kääntämällä, vaan lauta varmistaa ensin laitteen jo olevan liikkeellä. Käytännössä tarvitaan siis ihan reipas potku antamaan alkuvauhdit, jonka jälkeen Unagin keskusyksikkö antaa komennon pyörissä oleville sähkömoottoreille.

Tuplamoottori ja niiden tuoma teho ovatkin ehdottomasti laudan hyviä puolia. Siinä missä tasamaalla skuutti tavoitti helposti mittariin laillisen 25 kilometrin huipputuntinopeuden, ei meno hyytynyt jyrkemmässäkään mäessä – niissäkin pääsi järjestään 15 kilometrin tuntinopeudella kunhan käytössä oli tehokkain asetus. Myös kiihdytys jyrkempään ylämäkeen onnistui. Esimerkiksi alamäessä lauta rajoittaa tehonsaantia, joten nopeus ei herkästi nouse ylinopeuden puolelle. Muualla maailmassa laudalla saavuttaa noin 27 kilometrin tuntinopeuden. Testiyksilön rajoitin oli hetkittäin hellämielinen, eikä välittömästi rajoittanut menoa, vaan antoi vauhdin ensi kiihtyä ja rajoitti menon Suomessa sallittuihin lukemiin vasta sen jälkeen.

Lautaa voi halutessaan käyttää myös vain yhden moottorin voimalla. Tämä kyllä tuntuu menossa, ja mäkisessä maastossa vaihtoehto ei tunnu mielekkäältä. Valmistaja kertoo, että mikäli keskusyksikkö havaitsee ylikuumenemista tai jumiutumista, tehoa vähennetään automaattisesti moottorin ja akun suojaamiseksi.

Nopeuden säätäminen on hieman hermostunutta kaikilla muilla paitsi matalimmalla tehoasetuksella. Pienikin kaasuvivun liike nostaa tai laskee nopeutta huomattavasti. Tästä syystä vakionopeussäädintä kaipasi jo lyhyilläkin pätkillä. Ongelma on pieni, jos omilla reiteillä voi ajaa täydellä vauhdilla, mutta omassa elinpiirissä tämä ei oikein onnistunut.

Unagi The Model One E500:n ajotuntuma on jämäkkä, osittain johtuen renkaista. Ne eivät ole ilmatäytteiset, vaan täyskumiset, joskin lapamaisen rakenteen ansiosta ne eivät ole täysin umpinaiset. Kooltaan renkaat ovat 7,5 tuumaa (noin 19 senttimetriä).

Täyskumisten renkaiden hyvä puoli on se, etteivät renkaat voi puhjeta. Huono puoli on se, että ajoalustan epätasaisuudet tuntuvat käsissä, ja pahimmillaan hampaissa asti. Omasta kotipihasta pitää käytännössä aina siirtyä asfalttipintaiselle tiellä sorapätkien kautta. Tämä tuntui aina melkoisena täryytyksenä. Lauta on selvästi parhaiten kotonaan mahdollisimman sileillä alustoilla, jotka ovat Suomessa ikävän kortilla.

Ajaminen on muutenkin mielekästä lähinnä kuivalla kelillä – erityisesti jarrujen teho märällä arveluttaa. Skuuttia nimittäin jarrutetaan ensisijaisesti sähkömoottoreilla. Käytössä jarruvipu (kuva yllä) nopeasti pohjaan survaistuna saa aikaan ihan tehokkaan jarrutuksen, mutta pyörät eivät kuitenkaan lukkiudu, joten lauta pysyy hyvin hallinnassa. Laudan saa normaaleissa olosuhteissa pysähtymään myös hyvinkin vauhdikkaasti, sillä takarenkaassa on päälle astumalla toimiva kitkajarru.

Valmistaja ilmoittaa sähköpotkulaudan olevan suojattu IP54-luokituksen mukaan. Käytännössä siis lauta on pölyltä ja vesiroiskeilta suojattu, joten pienet sateet eivät tämän puolesta ole ongelma. Latausluukun suoja on lähellä laudan seisontatukea, joten sen saattaa herkästi potkaista auki, mikä ei ole hyvä pölyisiäkään baanoja ajatellen.

Sähköpotkulaudassa on luonnollisesti akku. Unagi on päätynyt litiumioniakkuun, jonka kapasiteetti on 9000 milliampeerituntia. Valmistajan mukana tämä jopa 25 kilometrin ajomatkan yhdellä latauksella ajonopeudesta, ajajan painosta ja maastosta riippuen.

Eri käyttötiloilla voi vaikuttaa merkittävästi akunkestoon.

Aloittelijatasolla ja yhdellä moottorilla vaikuttaisi pääsevän yli luvatun 25 kilometrin käyttösäteen. Vähämäkisessä maastossa viitisen kilometriä kevytkäyttöä söi akusta vain reilut kymmenen prosenttia.

Tilanne on kuitenkin täysin toinen kun hyödynnetään täyttä potentiaalia eli edetään vauhdikkaammin sporttimoodilla. Silloin akun merkkivalo mittaristossa muuttui punaiseksi jo 13 kilometrin kohdalla, ja skuutti piippaili akun olevan tyhjenemässä. Tällöinkin matka jatkui vielä noin kilometrin, jonka jälkeen lauta pääsi lataukseen.

Akku latautuu täyteen noin viidessä tunnissa. Latauslaite on kooltaan on samaa kokoluokkaa kuin vaikkapa pelikannettavissa. Latausliitäntä on kumiluukun alla. Jälkimmäinen on helppo potkaista vahingossa auki jalkatukea käyttäessä.

Yksi tällaisen sähköpotkulaudan käyttömukavuuteen olennaisesti vaikuttava tekijä on sen taittuminen kokoon ja kantomahdollisuus. Erityisesti koska skuutin lukitseminen pitää ratkaista jollain tapaa – mitään kovin varmaa pyöränlukkopistettä ei ole tarjolla.

Varmin tapa pitää skuutti tallessa on yksinkertaisesti napata se vaikka terassille mukaan, tai käydä ostoksilla tilavassa marketissa, jolloin potkulaudan saa vaikka sijoitettua ostoskärryjen alatasolle.

Ohjaustangon kääntäminen on toteutettu todella hienosti. Teräksistä lukitusosaa suojaa alumiinikotelo, ja ohjaustanko on puolestaan valmistettu alumiini-magnesiumseoksesta. Näin siitä on saatu kevyt, mutta jäykkä. Kokoontaitettuna Unagi onkin kohtuullisen kevyt kannettava.

Itse lukitusmekanismi on helppo käyttää. Pieni ohjaustangon kevennys eteenpäin ja painike alas, ja tanko alas. Muuta ei tarvita. Ohjaustanko lukittuu jämäkästi, ja muotoilu on kantajaystävällinen. Takaisin ajokuntoon skuutti palaa samaan tapaan: pieni kevennys tangosta ja lukitus auki. Tämän jälkeen ohjaustanko loksahtaa vakuuttavasti takaisin paikalleen.

Pikakokeilun aikana kävi selväksi, että skuutin käyttö vaatii liikenteessä jopa tavanomaista enemmän huolellisuutta, sillä laitteella voi ajaa lähes äänettömästi. Sähköpyöräkin on helpompi kuulla. Monilla alueilla skuutit eivät tunnu olevan vielä kovinkaan yleisiä.

Miten valmistajan kovat lupaukset toteutuivatkaan?

Unagi E500 on kieltämättä laadukkaan ja kestävän oloinen ja sen suorituskyky on kaupunkioloissa vähintään riittävä – edes reippaat ylämäet eivät ole liiallinen hidaste. Muotoilukin on ihan näpsäkkää, mutta mustana runko ei erityisesti erotu joukosta.

Tinkimättömäksi tuotetta on kuitenkin vaikea mieltää, sillä itse jäin kovasti kaipaamaan jonkinlaista hienosäätöjen ja tilastotietojen käpistelyn, miksei myös ajoneston, mahdollistavaa mobiilisovellusta. Myös vakionopeussäädin olisi ollut ehdottoman mukava lisä.

Peruskäyttöön saa sähköpotkulaudan paljon halvemmallakin, mutta mikäli kaipaa tehon tuomaa vaivattomuutta ja todella näppärää kokoontaitettavuutta, on Unagi The Model One E500 oikein toimiva ratkaisu.

Hyvää

  • Voiman tuoma vauhdin hurma
  • Ketteryys ajossa ja kannettavuus kokoontaitettuna
  • Helpot perusohjaimet

Huonoa

  • Renkaat kovat epätasaisille alustoille
  • Tietyt kontrollit vaativat muistamista
  • Ei vakionopeussäädintä tai mobiilisovellusta

Tekniset tiedot Unagi The Model One E500

  • Hinta: 1190 €
  • Moottorit: kaksi 250 watin jatkuvatehoista sähkömoottoria (hetkellinen enimmäisteho 500 W)
  • Akku: 9 Ah (28,8 v)
  • Renkaat: 7,5”
  • Mitat kokoontaitettuna/avattuna: 96 x 42 x 38 cm / 96 x 42 x 110 cm
  • Huippunopeus: 25 km/h
  • Ilmoitettu käyttösäde yhdellä latauksella: 25 km
  • Paino: 12 kg
  • Kantavuus: 125 kg
  • Muuta: Runko alumiinista ja hiilikuidusta, led-valo edessä ja takana, äänimerkki, mittaristo

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat