Uusimmat

Komponenttipula herätti Japanin – puolijohdeteollisuus halutaan uuteen kukoistukseen

11.07.2021 09:27 Muropaketin toimitus

Japanilla on pitkät perinteet puolijohteiden ja niihin perustuvien tuotteiden valmistuksessa. Puolijohdeteollisuudessa maa on kuitenkin jäänyt kärkimaiden taakse – siitäkin huolimatta että maassa on edelleen lukuisia puolijohteita valmistavia laitoksia.

Vielä 1980-luvun lopussa Japani tuotti jopa puolet maailman puolijohteista. Tilanne on aivan toinen tänä päivänä, sillä osuus on pudonnut noin kymmeneen prosenttiin.

Japanissa on kuitenkin edelleen 84 puolijohteita valmistavaa laitosta. Tämä enemmän kuin yhdessäkään muussa maassa, ja on esimerkiksi jopa kahdeksankertainen määrä puolijohteistaan tunnettuun Taiwaniin verrattuna. Tuotannossa piilee kuitenkin merkittävä ongelma, sillä vain laitoksista kykenee käyttämään alle 10 nanometrin viivanleveyden prosessia – niitä voidaan siis pitää lähes vanhanaikaisina.

Uudet, kapeampaa viivanleveyttä hyödyntävät tuotantolaitokset ovat jätti-investointeja. Piiripulan siivittämä komponenttivaje riivaa kuitenkin tällä hetkellä monia tuoteryhmiä aina autoista näytönohjaimiin ja pelikonsoleihin. Tämä sai Japanin pääministeri Yoshihide Sugan julkistamaan suunnitelman, jonka perusteella maa yrittää nostaa puolijohdeteollisuuden uuteen nousuun.

Tavoitteena on ensisijaisesti tehdä maasta houkuttava esimerkiksi TSMC:n kaltaisille yrityksille. Tätä siivitetään seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 9 miljardin dollarin (noin 7,6 miljardia euroa) investoinneilla, mutta myös verohelpotuksilla ja muilla tukitoimilla.

Japani ei suinkaan ole suunnitelmiensa kanssa yksin. Myös Yhdysvalloissa presidentti Bidenin hallinto on koostanut 52 miljardin dollarin (noin 44 miljardia euroa) tukipaketin paikallisen puolijohdeteollisuuden tehostamiseksi, ja Kiinassa valtio syytää rahaa jopa tuota enemmän sikäläisiin puolijohdeyrityksiin. Myös EU:ssa pyritään siihen, että sen alueella valmistettaisiin maailman puolijohteista vuoteen 2030 mennessä 20 prosenttia.