UUSIMMAT

Kovakuoriaisten selkään kiinnitettyjä kameroita voitaisiin käyttää valvontaan

26.07.2020 15:33 | Muropaketin toimitus

Washingtonin yliopistossa on tehty ehkä joidenkin korvaan dystooppistakin tutkimusta. Tutkijat ovat keksineet käyttää hyönteisiä kantamaan selässään kameroita.

Yliopiston tutkijat ovat kehittäneet kevyen, matalaresoluutioisen kameran, jonka voi kiinnittää esimerkiksi lentävän kovakuoriaisen selkään. Tutkijat myöntävät teknologiassa piilevän riskin ihmisten yksityisyydelle – mutta muistuttavat sen myös mahdollistavan ennennäkemätöntä kuvaamista.

Professori Shyam Gollakotan mukaan teknologiaa voisi käyttää myös pienissä roboteissa ja että teknologia saattaa olla tulevaisuudessa tärkeässä roolissa kommunikoinnissa ja navigoinnissa.

Kamera käyttää kuvan lähettämiseen Bluetooth-yhteyttä. Ruudunpäivitys on ainakin vielä erittäin vaatimatonta – yhdestä viiteen ruutua sekunnissa 160 x 120 -resoluutiolla. Kameraa voi myös kääntää etänä vasemmalle ja oikealle. Virtalähteenä toimii litium-polymeeriparisto, joka riittää kameran käyttämiseen tunnin ajan. Lisäksi laitteessa on kiihtyvyysanturi, joka sammuttaa kameran hyönteisen ollessa paikallaan, jolloin akku voi kestää jopa yli kuusi tuntia. Painoa laitteistolla on hiukan yli puoli grammaa.

Yksi mahdollinen sovellutus kameroiden käytölle saattaisi olla valvonta. Yhden kameran antama kuva on vaatimaton, mutta jos kameroita asennetaan kymmeniin tai satoihin lentäviin kovakuoriaisiin, se voi antaa alueesta hyvänkin yleiskuvan. Aiheesta uutisoi Interesting Engineering.