UUSIMMAT

Kryptohakkerit iskeneet supertietokoneisiin ympäri Eurooppaa – valjastettu louhijoiksi

19.05.2020 17:17 | Muropaketin toimitus

Kryptovaluuttaa himoitsevat hakkerit ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia ylläpitäjille. Kyberrikoksia tehtailevat henkilöt ovat onnistuneet valjastamaan Euroopassa sijaitsevia supertietokoneita kryptovaluuttojen louhimiseen.

Hyökkäysten kohteeksi on joutunut Skotlannissa sijaitseva ARCHER, viisi saksalaista bwHPC-tietokoneklusteria sekä Saksan Münchenissä sijaitseva tietokoneklusteri. Rikollisten keskuudessa on ollut suosittua louhia Monero-valuuttaa.

Cado Securityn mukaan hyökkäyksissä hyödynnettiin kyberrikollisten käsiin päätyneitä SSH-tunnuksia. Kyseessä epäillään olevan yksi ja sama tekijä tai ryhmä. Tekijän tai tekijöiden IP-osoitteet sijaitsevat Kiinassa.

Tekijöiden motiiveista ei ole varmuutta. Kyse voi olla pelkästä rahanahneudesta, mutta Cado Security ja muut asiantuntijat ovat olleet huolissaan, että tarkoituksena olisi myös varastaa tutkimustietoa tai häiritä tutkimusta.

Supertietokoneita on tarvittu viime aikoina koronavirustutkimukseen. Ajoitus hyökkäyksille on siis mahdollisimman huono.