Kryptopörssi Coinbase oikeastaan myönsi ”pienellä präntillä”: käyttäjien varat eivät ole turvassa

14.05.2022 21:03 Muropaketin toimitus

Kryptopörssi Coinbase aiheutti ihmetystä, kun sen tulosraportista löytyi erikoinen kohta. Kyseinen teksti ja sen tulkinta ei varmastikaan ole miellyttävää kuultavaa kryptopörssin asiakkaille.

Coinbase Globalin 430 miljoonan tappioista kertovassa ensimmäisen vuosineljänneksen tulosraportissa kerrottiin kuukausittaisten käyttäjämäärien tipahtaneen 19 prosentilla. Tulosraporttiin oli myös kirjattu päivitys Coinbasen palvelun käytön riskeistä.

Tulosraportissa annettiin ymmärtää, että jos kryptopörssi menee konkurssiin, käyttäjät voivat menettää kaiken tililleen tallennetun kryptovaluutan. Mainittakoon, että Coinbasella on tällä hetkellä noin 247 miljardin euron arvosta asiakkaiden varallisuutta hallussaan.

Kryptopörssi totesi tulosraportissa, että jos se joskus julistautuisi konkurssiin, ”asiakkaidemme puolesta säilytyksessämme oleva kryptovarallisuus voisi joutua konkurssimenettelyn kohteeksi”. Käytännössä Coinbase-käyttäjät eivät saisi varallisuuttaan välttämättä haltuunsa, eikä heillä olisi myöskään oikeutta vaatia sitä pörssiltä oikeudenkäynnissä. Varat olisivat saavuttamattomissa.

Coinbasen toimitusjohtaja ja perustaja Brian Armstrong sanoi, että Coinbasella ”ei ole konkurssiriskiä”. Hänen mukaansa tulosraportin teksti johtui Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission asettamista uusista säännöistä, jotka koskevat niitä julkisia yrityksiä, jotka pitävät hallussaan kryptovarallisuutta muiden puolesta. Hän kuitenkin mainitsi, että oikeuteen päädyttäessä tuomari saattaisi määrätä varat kryptovaluuttaa säilyttävän yrityksen haltuun niiden todellisen omistajan sijaan.

Kryptovaluutan kanssa tekemisissä olevia varoitetaan usein, ettei pörssien lompakoissa kannata säilyttää digitaalista omaisuuttaan. Säilytystä varten on yksityiskäyttöön tarkoitettuja vaihtoehtoja kuten fyysisiä tai ohjelmistopohjaisia kryptovaluuttalompakkoja. Näidenkin kanssa kannattaa olla tarkkana ja katsoa mistä sellaisen hankkii, sillä niihinkin liittyy huijatuksi tulemisen riski.