Kryptovaluuttojen energiakulutus herättää huolta

06.11.2018 17:17 | Muropaketin toimitus

Kryptovaluuttojen suosio näkyi myös niiden louhinnan ja lohkoketjujen aiheuttamana kasvaneena sähkönkulutuksena. Ilmiö on herättänyt myös laajempaa kiinnostusta ja huomiota tiedeyhteisössä. Kaksi lyhyen ajan sisään julkaistua tutkimusta ottavat kantaa kryptovaluuttajärjestelmien korkeaan energiankulutukseen.

Ensimmäinen kahdesta tutkimuksesta julkaistiin Nature-lehdessä lokakuun lopulla. Tutkimuksen otsikon mukaan Bitcion-kryptovaluutta voisi itsessään kiihdyttään ilmaston lämpenemisen yli kriittisen kahden asteen. Nykysuosio ei siihen vielä riitä. Ongelmia syntyy kuitenkin maksujärjestelmän energiankulutuksesta.

Arvioiden mukaan Bitcoin-maksuliikenne aiheutti vuonna 2017 noin 69 megatonnia hiilidioksidipäästöjä. Samalla se oli rahallisessa arvossa vain noin 0,033 prosenttia maailman käteisettömästä kaupankäynnistä. Arvio Bitcoinin rajusta ilmastovaikutuksesta perustuu olettamaan, jonka mukaan sen ja muiden kryptovaluuttojen suosio kasvaisi samaa tahtia monien nykyään maailmanlaajuisesti arkisten teknologioiden ja laitteiden kanssa.

Toinen, myöskin Nature-lehdessä julkaistu, tutkimus vertaili kryptovaluuttojen louhintaa kaivostoiminnan energiankulutukseen. Kun Bitcoinin, Ethereumin, Moneron ja Litecoinin kuluneen vuoden markkina-arvojen keskiarvoja verrattiin alumiinin, kuparin, kullan, platinan ja harvinaisten maametallien markkinarvoon, huomattiin kryptovaluuttojen vaativan enemmän energiaa saman markkina-arvon saavuttamiseen. Poikkeuksena tässä oli tosin alumiini. Tutkimuksessa huomautetaan lisäksi, että kryptovaluutat kuluttavat edelleen paljon energiaa, vaikka niiden suosio on tällä hetkellä pudonnut ja esimerkiksi näytönohjaimarkkinat ovat jo alkaneet normalisoitua.

Muropaketin uusimmat