Uusimmat

Kuulokkeiden valintaopas – Ota huomioon ainakin viisi asiaa uusia kuulokkeita hankkiessasi

02.09.2021 11:00 Kai Taipale

Kuulokkeita on nykyisin lähes jokaiseen mahdolliseen tarpeeseen. Sopivan vaihtoehdon löytäminen voi kuitenkin joskus olla hankalaa, sillä aktiiviliikkuja, hifistelijä, etätyöntekijä tai pelaaja arvostaa vähintään hieman erilaisia ominaisuuksia. Mitä sitten olisi hyvä huomioida, kun kuulokkeita valitsee juuri omaan käyttöön? Muropaketti opastaa valinnassa.

Tässä oppaassa käymme läpi, mitä kuulokkeiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon ja millaiset kuulokkeet pitäisi hankkia. Varsinkin jälkimmäistä kysymystä kuulee usein, myös heiltä, jotka ovat jo tehneet yhden harhaostoksen.

Kuulokkeita on hyvin erilaisia hyvin halvoista ja pienistä nappikuulokkeista aina high-end-luokan järeisiin kuppikuulokkeisiin. Ja siihen välille osuu vielä monenlaisia käyttötarkoituksia. Joskus käyttötarkoitukset poikkeavat toisistaan niin paljon, että voi olla järkevämpi valita suosiolla kahdet (tai jopa useammat) erilaiset, jolloin kompromissien tarve on pienempi.

Tässä hyvin lyhyt tarkistuslista asioista, joita vähintään kannattaa miettiä, kun itselleen kuulokkeita valitsee. Näiden perusasioiden päättäminen auttaa pääsemään kärryille siitä, millaisia ominaisuuksia omissa kuulokkeissaan kannattaa painottaa. Paneudumme jokaiseen kohtaan tarkemmin listan alla.

  • Mihin käyttöön kuulokkeet ensisijaisesti tulee?
  • Millaiset kuulokkeet haluat?
  • Langattomat vai langalliset?
  • Onko mikrofonille paljon käyttöä?
  • Tarvitaanko vastamelutoimintoa?
  • Mitä muita ominaisuuksia on syytä huomioida.

1. Käyttötarkoitus

Ensisijainen käyttötarve on hyvin olennainen asia valintapäätöksen kannalta. Aktiivinen liikkuja haluaa hyvin erilaisen mallin kuin intohimoinen pelaaja, Teamsissä aikansa viettävä voi päätyä erilaiseen ratkaisuun kuin työmatkojaan julkisilla kulkuvälineillä kulkeva. Pelaaja arvostaa myös kovin erilaisia ominaisuuksia, kuten vaikka hyvää tilaäänen toistoa.

Omat tarpeet voivat olla niin monipuoliset, ettei yksi kuulokemalli yksinkertaisesti toimi kaikessa käytössä. Silloin voi harkita, jos hankkisi vaikka erilliset pelikuulokkeet ja kaikille muille tarpeille soveltuvan mallin, kuten langattomat nappikuulokkeet. Jälkimmäinen on monipuolinen, edellinen hoitaa oman tietyn tehtävänsä paremmin. Joskus yhdistelmä voi olla jopa edullisempi vaihtoehto kuin yksi huippumalli.

Kuulokkeet ovat yksilöllinen kokemus, jossa äänenlaatu on vain yksi osa tästä. Ratkaiseva tekijä voi olla jopa ulkonäkö. Järkevää on olla itselleen hieman armollinen, eikä yrittää metsästää vain teknisiä ominaisuuksia – pikemminkin kannattaa hahmottaa, onko jollain tietyllä arvolla itselle todellista merkitystä.

Sopivimman ratkaisu löytäminen on kuitenkin helpompaa, kun tietää käyttötarkoituksen. Tämän jälkeen on myös helpompi miettiä, millaisella rakenteella ja ominaisuuksilla toteutetun kuulokemallin haluaa.

Jatketaan siis perustavanlaatuisella kysymyksellä:

2. Sankakuulokkeet vai nappikuulokkeet?

Sankakuulokkeita on malliltaan kahdenlaisia: ”on ear” eli korvan päälle tulevat, hieman pienikokoisemmat ja ”over ear” -malliset, joissa korvaa ympäröivät kupit. Jälkimmäisiin kuuluvat myös ”around ear” -nimellä kulkevat kuulokkeet.

Monet perinteiset kuulokemallit edustavat isokokoista over ear -tyyliä, jossa siis korvakuppi ympäröi korvaa ja kuulokkeiden sanka aiheuttaa sen verran puristusta, että kuulokkeet pysyvät päässä. Näissä nähdään vielä avoimia ja suljettuja malliversioita. Suljettu kuuloke on nimensä mukaisesti rakenteeltaan suljettu eli kuppiosan ei ole tarkoitus päästää ääntä ulospäin. Avoimeen rakenteeseen perustuvassa kuulokkeessa ääntä pääsee ympäristöön.

Rakenne toimii toki myös toisinpäin eli suljettu rakenne myös eristää aina vähintään jonkin verran ympäristön ääniä, ja avoin päästää niitä läpi. Avoin äänimaisema voi tuntua luonnollisemmalta, mutta suljettu taas mahdollistaa paremman kuuntelukuplan syntymisen.

Korvan ympärille asettuvien kuulokkeiden valtti on niiden muodostama ilmatila sisäkorvan ja itse elementin välille. Myös kuuloke-elementit voivat olla isokokoisia. Monet kokevat näiden ansiosta juuri tämän kuulomallin miellyttävä ja luonnollisena musiikin kuunteluun. Taustalla on sekin, että musiikkia ja ääniä miksaavat suosivat työssään tämäntyyppisiä kuulokkeita, joten näillä kuulokkeilla on paras todennäköisyys saavuttaa äänimaailma, jollaista tekijät ovat tavoitelleet. Lisävaltti on sekin, että mikäli käytössä on langaton versio, koko mahdollistaa isomman akkukapasiteetin. Myös tehokas vastamelu on helpompi toteuttaa tällä rakenteella.

Rakenteesta johtuen over ear -kuulokkeet ovat aina isoja ja usein pidemmät käyttöajat saavat korvat ”kuumottamaan”. Materiaali ja rakennevalinnat sanelevat miten pitkään kuulokkeita haluaa pitää kerrallaan päässä. Koko ja paino tekevät sen, että niiden käyttäminen vaikkapa aktiivikuntoilussa ei ole erityisen mielekästä.

Korvan päälle asettuvat sankakuulokkeet ovat puolestaan kooltaan hieman pienempiä. Myös näitä on tarjolla avoimina tai suljettuina versioina, vaikka pääosin nämä kuulokkeet päästävät aina vähän ääntä läpi. Jälkimmäinen on näiden kuulokkeiden yksi selkeä etu. Niiden käyttäminen esimerkiksi kaupunki- tai toimisto-olosuhteissa on mielekkäämpään kuin over ear -mallien. Nämä eivät myöskään kuumota korvia aivan yhtä herkästi. Pienikokoisempien on ear -mallien kuljettaminen on myös helpompaa. Sankamallisena kuulokkeet pysyvät paikallaan puristusvoimalla, joten korvan päälle asettuvat voivat tuntua puristavilta.

Sankakuulokkeissa käyttömukavuuden saneleekin käytännössä painon, puristavuuden ja istuvuuden yhdistelmä. Lisäksi pehmusteiden materiaalit ovat ratkaisevassa roolissa, sillä liian hiostava materiaali ei kannusta pidempiin käyttöjaksoihin.

Tällä hetkellä suosiotaan ovat kasvattaneet erityisesti langattomat nappikuulokkeet. Niiden aivan ehdoton vahvuus on pieni koko ja helppo kuljetettavuus. Kuulokkeet voi käytännössä tunkea taskuun kuin taskuun, vaikkei se järkevintä olisikaan. Erityisesti aktiiviliikkujalle pienikokoiset mallit ovat käytännöllisiä, ja tarjolla on vettä kestäviä malleja. Myös äänenlaatu on kehittynyt laadukkaissa malleissa oikeinkin hyvälle tasolle, vaikka näissä joudutaan luonnollisesti käyttämään sankakuulokkeita pienempiä elementtejä.

Nappikuulokkeita on tarjolla pääosin suljettuina, jolloin ne jo itsessään tulppaavat ulkopuolista ääntä hyvin. Saatavilla on myös avoimia ratkaisuja, mutta ne ovat mallimäärässä mitattuna selvä vähemmistö.

Erityisesti korvakäytävän sulkevissa in-ear-nappikuulokkeissa istuvuus on tärkeää, mutta nappikuulokkeiden kohdalla istuvuudesta on hankala saada varmuutta etukäteen edes tuotearvioiden perusteella – korvat ovat aina yksilölliset. Istuvuuteen vaikuttaa muoto ja koko. Nappikuulokkeiden valinnassa pätee vähän sama kuin kengissä, pelkkä koko ei kerro istuvuudesta kovin paljoa.

Istuvuudessa auttaa kuitenkin se, että kuulokkeiden mukana tulee yleensä vähintään kolme erikokoista sovitetta. Mikäli näistä mikään istu omaan korvaan, voi mukana tulleet sovitteet vaihtaa toisiin, jotka voivat olla peräisin vaikkapa jostain muusta mallista tai kolmansilta osapuolilta. Toki näiden osalta pitää varmistua siitä, että uudetkin pysyvät tukevasti kiinni kuulokkeissa ja ääni kuulostaa myös niiden kanssa hyvältä. Taitavimmat voivat jopa hienovaraisesti muotoilla mukana tulleita sovitteita istuvammiksi – tämä on tosin aina riskialtista, ainakin mikäli sovitteita ei ole saatavissa varaosina.

Nappikuulokkeiden, ainakin soidakseen hyvin, pitää siis istua korvaan tukevasti. Hyvin istuvat myös pysyvät hyvin korvassa, jolloin ne sopivat aktiivisempaan liikuntaan. Tietyissä malleissa on käytössä eräänlaisia eväratkaisuja, joilla istuvuutta voi parantaa.

Nappikuulokkeissa kaapelillisten mallien kaapelit ovat varmasti solmussa hetken kuluttua. Langattomien mallien heikkouksia taas ovat riippuvuus akusta ja langattomien yhteyksien toiminnasta. Nappikuulokkeista on saatavissa myös niskasankaversioita, joissa akku on sijoitettu nappeja yhdistävään kaapeliin.

Sankakuulokkeiden kokeileminen on myymälöissä usein mahdollista, nappikuulokkeissa tämä on yleensä mahdotonta. Jälkimmäisten ostaminen palautusoikeudella onkin kuluttajan kannalta järkivalinta.

Kun tietää mihin käyttöön ja millaiset kuulokkeet itselle sopivat, voi pohtia seuraavia ominaisuuksia.

3. Kaapelilla vai ilman?

Kaapelilla kytkettävät omaavat paljon hyviä puolia: ne eivät ole riippuvaisia langattomien tapaan akkukestosta, ja signaali on aina tasaisen laadukas ja yhteys varma. Langattomuuden vapautta on taas helppo arvostaa. Osaa langattomista kuulokkeista voi käyttää myös kaapelilla, mikä onkin kätevää.

Valtaosa langattomista kuulokkeista kommunikoi äänilähteen kanssa Bluetooth-yhteydellä. Alun perin varsin vaatimaton yhteys on kehittynyt tasolle, jolla yhteystie ei ole enää dramaattisesti äänenlaatua heikentävä tekijä. Kaapelilla saavutetaan edelleen varmimmin paras taso, mutta Bluetoothin ominaisuudet riittävät useimmille. Sankamalleista merkittävässä osassa voi käyttää vaihtoehtoisesti myös kaapelia, mutta tästä on hyvä varmistua varsinkin uusimpien mallien kohdalla erikseen.

Langattomia kuulokkeita löytyy niin sanka- kuin nappikuulokkeista. Sankakuulokkeissa langattomuus poistaa kaapelin, napeissa langattomuus voidaan toteuttaa niskasankaratkaisulla tai ns. TWS (True Wireless Stereo) -malleina, joissa käytetään vain erillisiä korvanappeja.

Langattomuuden selkein heikkous on riippuvuus akusta. Pienissä napeissa kuunteluaika voi jäädä vain muutamaan tuntiin ilman latauskotelosta täydennystä, mutta isommissa sankakuulokkeissa ajat voivat venyä jopa lähelle vuorokautta. Kulutukseen vaikuttaa esimerkiksi yhteyden laatu, äänenvoimakkuus ja mahdollisen vastamelutoiminnon käyttö. Jos on tarvetta akkukeston pidentämiseen, vastamelukuulokkeissa tämä onnistuu kytkemällä ominaisuus pois (ANC off). Äänenvoimakkuudellakin on merkityksensä, mutta se on huomattavasti pienempi.

Pääsääntöisesti nappikuulokkeiden latauskotelosta saa kuitenkin jo vartissa selvästi lisää kuunteluaikaa – mallista riippuen pääsääntöisesti tunnista jopa useaan. Mikäli pitkälle akkukestolle on jatkuvaa tarvetta, niin siinä tapauksessa sankakuulokkeet ovat varmempi vaihtoehto.

Langattomissa yhteyksissä on aina viivettä, joten pelaajille suunnatuissa kuulokkeissa Bluetooth ei ole paras vaihtoehto. Äänen viiveet voivat häiritä myös videokatselua, jos kuva ja ääni ei ole tahdissa. Pelikuulokkeissa onkin malleja, joiden mukana tulee myös oma lähetin, jolla pahimmista viiveistä pääsee eroon.

Läheskään kaikkia langattomia kuulokkeita ei voi samanaikaisesti käyttää paritettuna kahteen eri laitteeseen. Mikäli on tarvetta esimerkiksi käyttää niitä yhtä aikaa kannettavan tietokoneen ja puhelimen kanssa, on ominaisuus hyvä lisä. Kuulokkeet eivät kuitenkaan missään tilanteessa toimi yhtä aikaan kahden laitteen äänien kanssa, vaan vain vaihtavat äänilähdettä laitteiden välillä. Ominaisuuden luotettava toiminta on myös Muropaketin kokemusten mukaan vielä hieman harvinaisempi piirre. Ellei tarvetta ole, siitä ei myöskään kannata erikseen maksaa.

Mikäli langattomuuden lisähinta ei tunnu kohtuuttomalta, vapaus ja monikäyttöisyys kannustavat niiden valintaan.

Kun tämä on ratkaistu, voikin miettiä onko kuulokkeita tarvetta käyttää muuhunkin kuin kuuntelemiseen:

4. Mikrofonin tarve?

Osalle käyttäjistä hyvä mikrofoni on aivan ehdoton välttämättömyys, kuten etätyöskentelijöille tai pelaajille, joillekin satunnaiskäyttöön soveltuva malli riittää. Mikäli kuulokkeita käyttää vain ja ainoastaan kuunteluun, ei mikrofonista ole järkeä maksaa lisää. Lähes kaikissa langattomissa kuulokkeissa sellainen kuitenkin on, kuten monissa kaapelillisissa nykymalleissa.

Mikrofonin kanssa on yksi selkeä periaate: Mitä lähempänä suuta se sijaitsee, sen parempi. Tästä syystä esimerkiksi pelikuulokkeiden sankamikrofoni auttaa paljon. Työpaikallakin olennaista voi olla tarkkaan vain tietyt äänet poimiva mikrofoni.

Erityisesti langattomissa napeissa mikrofonien sijoittaminen on vaikeaa, sillä ne sijaitsevat kohtuullisen etäällä suusta. Vaikka erityisesti useampaa mikrofonia hyödyntävät ratkaisut osaavat algoritmien varassa poimia puheäänet taustahälyn unohtaen, mutta läheltä tuleva puhe voi näissäkin osoittautua kompastuskiveksi. Ulkokäytössä myös tuulen suhinat ovat mallista riippuen suurempi tai pienempi ongelma.

Samalla istuvuus korvaan voi muodostua kriittisemmäksi: mikäli mikrofoni ei poimikaan ääniä toivotusta suunnasta, voi heikko istuvuus korvaan ohjata myös mikrofonin poimimaan ääniä väärästä kulmasta. Monimikrofonitoteutukset tai kuulokkeissa käytetyt värähtelyanturit voivat auttaa nappaamaan juuri puhujan äänet.

Varmimmin auttaa sankamikrofoni. Sellainen löytyy lähes kaikista pelikuulokkeista, mutta myös monista etätöihin suunnitelluista malleista.

Kun kaikki kuulokkeiden perusrakenteeseen liittyvät ratkaisut on tehty, voi vielä päättää yhden merkittävän ominaisuuden tarpeen.

5. Vastamelulla tai ilman

Vastamelukuulokkeilla pyritään häivyttämään kuuluvilta ulkoisia ääniä. Vastamelusta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä aktiivista vastamelua, jolloin luodaan kuuluville ulkopuolisia ääniä peittävä äänikenttä. Passiivisella vastamelulla viitataan kuulokkeiden rakenteeseen ja sen kykyyn poistaa ulkoisia häiriöääniä. Tämän toteutus ei tarvitse mitään sähköä vaativaa tekniikkaa, joten se ei myöskään kuluta akkua.

Aktiivinen vastamelu toimii parhaiten mataliin, tasaisiin ääniin – näitä ovat esimerkiksi lentokoneen pauhu tai ilmastoinnin humina. Kuulokkeiden passiivinen vaimennus puree paremmin keski- ja ylä-ääniin, joten tehokas toteutus on yhdistelmä kumpaakin. Vastamelun myötä matalampikin äänenvoimakkuus riittää.

Vastamelutoiminto voi löytyä niin nappi- kuin kuppikuulokkeista ovat ne sitten langattomat tai kaapeliin perustuvat. Haittapuolena on ensisijaisesti se, että tämä toiminto nostaa tyypillisesti kuulokkeiden hintaa, ja heikentää langattomissa kuulokkeissa akun kestoa, vaikutus jälkimmäiseen ei kuitenkaan ole dramaattinen.

Aktiivisen vastamelutoiminnon käyttö voi olla ongelmallista esimerkiksi tuulisissa olosuhteissa, mikäli mikrofonit poimivat myös suhinoita. Tällöin vastamelu voi toimia jopa häiritsevästi. Toiminto on kuitenkin lähes aina mahdollista kytkeä pois käytöstä.

Jos ympäröivä äänimaailma on hiljainen, ei vastamelulle ole todellista tarvetta, mutta lähes kaikkeen muuhun käyttöön sitä voi pitää toimivana ratkaisuna. Olennaista on kuitenkin mahdollisuus kytkeä pois päältä, ja erillinen läpikuuluvuustoiminto lisää ja monipuolistaa vielä käyttömahdollisuuksia.

Kun nämä kaikki olennaiset ominaisuudet on käyty läpi, voi vielä miettiä muutamia lisäseikkoja.

Muuta huomioitavaa

Erityisesti nappikuulokkeissa on usein monipuolisia hallintaratkaisuja – joskus näitä löytyy myös sankakuulokkeista.

Olennaista on erityisesti se, että kuulokkeet saa hetkeksi vaimennettua eli toiston pysäyttämisen ja jatkamisen painike on tarpeen. Myös mahdollisuus säätää äänenvoimakkuutta. Monissa langattomissa kuulokkeissa käytössä olevia toiminnot voi myös valita, jolloin käytöstä saa itselle sopivamman.

Kuulokkeessa olevia säätimiä ei käytön aikana näe, mikä tekee monimutkaisten säätöjen tekemisestä hankalaa. Erilaiset ohjaamiseen käytettävät eleet voivat olla kivoja kokeillessa, mutta harvoin erityisen toimivia pitkäaikaisessa käytössä. Olennaista on, ettei tulisi vahinkopainalluksia esimerkiksi nappikuulokkeita käsitellessä.

Pelikuulokkeita löytyy käytännössä lähes kaikissa edellisissä muodoissa. Suurin osa kuitenkin käyttää kuulokkeita kotona, jolloin koolla ei ole yhtä merkittävää vaikutusta kuin mobiililaitteiden parina. Pelikuulokkeissa korostuu erityisesti rakenne- ja materiaalivalinnat, jotta pidemmätkin pelisessiot onnistuvat korvien väsymättä ja hikoilematta.

Kaapelilla kytkettävissä pelikuulokkeissa viiveet eivät ole ongelma, mutta langattomissa kuulokkeissa aktiivipelaajan on syytä valita erillisellä lähettimellä varustettu malli. Tällä voi varmistua siitä, ettei esimerkiksi Bluetooth-yhteyden aiheuttamat viiveet pääse häiritsemään pelikokemusta. Pelikuulokkeissa on hyvä myös miettiä, haluaako kuulokkeiden tukevan tilaääniä. Erilaisia ratkaisuja löytyy lähes valmistajalta kuin valmistajilta. Niiden toimintaan voi tutustua vaikkapa pelikuulokkeiden arvioissa.

Lopuksi

Siinä missä musiikkimaku on aina yksilöllinen, niin on myös kokemus äänestä. Kuulokkeiden kanssa korostuu hyvä istuvuus ja äänien toistumisen soveltuvuus itselle. Esimerkiksi huonosti istuva nappikuuloke menettää bassotoiston napakkuuden lähes tyystin.  Tästä syystä kuulokkeita kannattaa aina koekuunnella, jos se vain suinkin on mahdollista.

Korvan yli tulevalla kuulokkeella voi saada parhaan kuuntelukokemuksen, mutta samalla ne ovat sen verran painavia, että voivat painaa päässä – myös liiallinen puristusvoima voi osoittautua pitkissä sessioissa liialliseksi. Puristusvoiman kokeileminen on helppoa, jos kuulokkeet ovat esimerkiksi myymälässä nähtävillä. Parin eri mallin välinen ero on yleensä helppo havaita kuulokkeita hieman venyttämällä. Puristusvoiman on kuitenkin oltava riittävä, jotta kuulokkeet pysyvät päässä ja riittävän passiivisen eristyksen syntymiseksi. Over ear -mallisten kuulokkeiden pitää lisäksi istua korvalehden kohdalle täsmällisesti, sillä muuten voi olla lähes varma siitä, että kuulokkeet alkavat painaa pidempään käytettynä.

Kuunteluväsymyksen välttäminen on helpointa hyvin istuvilla kuulokkeilla, joissa on vastamelutoiminto.

Langattomissa nappikuulokkeissa keveys ja kaapelin puuttumien tuovat käyttömukavuutta. Muotoilussa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että malli on riittävän luonnollisesti muotoiltu.

Kuulokkeiden hintakaan ei aina ole suora tae laadusta, vaan joskus monipuoliset ominaisuudet tuntuvat olevan äänenlaatua tärkeämpiä. Erityisesti pelikuulokkeissa monipuoliset tilaääniratkaisut saattavat olla perusääntä suuremmassa roolissa. Langattomissa nappikuulokkeissa voi taas nimelliset vastameluominaisuudet ja monimutkaiset hallintaratkaisut hallita ominaisuuksia kunnollisen perusäänen tai mikrofonin asemesta.

Valintaa helpottamaan olemme alle poimineet muutamia Muropaketin kokeilemia kuulokemalleja, joissa kaikissa on monia hyviä piirteitä.

LANGATTOMAT NAPPIKUULOKKEET

Täyslangaton Bowers & Wilkins PI7 -nappikuuloke – Superkätevä akkukotelo ja ihastuttava ääni

Edustaa tällä hetkellä langattomien nappikuulokkeiden parasta luokkaa erityisesti äänenlaadussa. Tämä näkyy myös hinnassa.

Täyslangaton Jabra Elite 75t -nappikuuloke – Loistovalinta erityisesti puheesta pitävälle

Hyvin istuvat ja pienellä latauskotelolla varustetut napit toimivat hyvin yleiskäytössä.

Huawei Freebuds 4i -vastamelunappikuulokkeet – Mukavat käytössä ja akkukin kestää todella pitkään

Edullisempi vaihtoehto hyvällä istuvuudella ja akkukestolla.

LANGATTOMAT KUULOKKEET

Sony WH-1000XM3 -vastamelukuulokkeet – Helposti ja varmasti omaan kuplaan

Sonyn langattomien vastamelukuulokkeiden lippulaivamallin edeltävä sukupolvi on edelleen erittäin hyvä kuuloke, ja erityisesti alennusmyynneistä sitä on saanut todella järkevään hintaan.

Sennheiser Momentum Wireless (M3) -vastamelukuulokkeet – Soivat kauniisti, vaimentavat mukavasti ja ovat vieläpä näyttävät käytössä

Tämä malli poikkeaa rakenteeltaan joukosta ja edustaa ääneltään perinteisempää hifimaailmaa.

JBL Club One -vastamelukuulokkeet – Käyttöä ja ääntä leimaavat mukavuus ja muhkeus

Jykävän hillitty olemus leimaa tätä muhkeasti soivaa kuuloketta

PELIKUULOKKEET

JBL Quantum 600 -pelikuulokkeet – Tilaäänissä parannettavaa, muuten kyllä tarjolla pätevää äänentoistoa

Miellyttävä äänimaailma ja pelikäyttöön sopiva mikrofoni ovat sitä, mitä pelikuulokkeelta on syytä vähintään toivoa.

Creative SXFI Gamer -pelikuulokkeet – Hyvä mikrofoni, mainiot keskiäänet ja valaistuksessakin on ideaa

Hieman edullisempaan hintaluokkaan sijoittuva malli, jossa on erinomainen mikrofoni.

Toisen sukupolven Turtle Beach Stealth 600P -pelikuulokkeet – Edullinen langaton vaihtoehto konsolipelaajille

Langattomat kuulokkeet, joissa akku kestää ja joita on mukava käyttää.

 

Oppaan suositukset ja poiminnat perustavat toimituksen testeihin tai omiin kokemuksiin laitteista. Lisäksi opasta varten haastattelimme kahta asiantuntijaa: Jyri Pakarinen / Huawei, New Technology Manager ja Tero Tolonen / Jabra, Head of Consumer Business.

Muokattu 28.9.2021 klo 13.50: Lisätty toisen kysymyksen alkupuolelle maininta ”around ear” -nimellä kulkevista kuulokkeista.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat