Uusimmat

Kyberhyökkäys on pakottanut valtionhallinnon offline-tilaan jo yli kuukaudeksi – kynä ja paperi piti ottaa takaisin käyttöön

17.12.2022 20:20 Muropaketin toimitus

Pitkään jatkunut kyberhyökkäys on pakottanut kokonaisen valtion takaisin menneille vuosikymmenille.

Tyynenmeren saarivaltion Vanuatun hallitus on ollut niin sanotusti ”offline-tilassa” jo marraskuun alusta lähtien. Saarivaltio ei ole kertonut yksityiskohtia hyökkäyksestä, eikä esimerkiksi sitä, onko kyse kiristyshyökkäyksestä. Australian lehdistön mukaan kyse on kuitenkin kiristyshyökkäyksestä.

Valtio on onnistunut toipumaan jonkin verran, sillä noin 70 prosenttia hallinnon palveluista on onnistuttu palauttamaan verkkoon. Vahinkoa on kuitenkin jo tapahtunut, sillä viranomaiset eivät ole voineet käyttää valtion sähköpostitilejä, kansalaiset eivät ole voineet uusia ajokorttejaan tai maksaa veroja. Hyökkäys on myös aiheuttanut mahdollisesti kansalaisten terveyttä uhkaavia hätätilanteita.

Pienet valtiot tai eri valtioiden aluehallinnot saattavat usein olla ihanteellisia hyökkäyskohteita rikollisille, jos kyberhyökkäysten torjuntaan ei ole ollut varaa panostaa. Vanuatu on joutunut hyökkäyksen aikana jopa palaamaan takaisin kynän ja paperin käyttöön.

Muropaketin uusimmat