Uusimmat

Labrassa kasvatetut 800 000 ihmisen aivosolua oppivat pelaamaan Pong-peliä – entäs jos niistä tulee tietoisia?

16.10.2022 20:51 Muropaketin toimitus

Tutkijat onnistuivat kasvattamaan aivosoluja laboratoriossa, jotka oppivat pelaamaan tietokonepeliä. Kyseinen Pong-peli kehitettiin jo 1970-luvulla, ja se on hyvin yksinkertainen versio tenniksestä.

Tutkijoiden mukaan miniaivot voivat aistia ympäristönsä ja reagoida siihen. Tohtori Brett Kagan Cortical Labsista kirjoitti Neuron-lehteen luoneensa ensimmäiset ”tuntevat”, laboratoriossa kasvatetut aivot. Muut asiantuntijat kuvailevat työtä ”jännittäväksi”, mutta sanovat aivosolujen kutsumisen tunteviksi menevän liian pitkälle.

– Emme löytäneet parempaa termiä kuvaamaan laitetta, Kagan sanoi.

– Se pystyy ottamaan vastaan tietoja ulkoisesta lähteestä, käsittelemään sen ja sitten reagoimaan siihen reaaliajassa, Kagan jatkoi.

Miniaivot kehitettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2013. Nyt ne on kuitenkin ensimmäisen kerran liitetty ulkoiseen ympäristöön, tässä tapauksessa tietokonepeliin.

Seuraavaksi Kagan aikoo testata alkoholin vaikutusta miniaivojen kykyyn pelata Pongia. Jos ne reagoivat samalla tavalla kuin ihmisaivot, hänen mielestään se osoittaisi järjestelmän kyvykkyyden imitoida ihmisaivoja.

Ihmisaivot sopeutuvat paremmin ja oppivat nopeammin kuin nykyiset tekoälyjärjestelmät, ja kasvatetuista aivoista voisi olla tulevaisuudessa hyötyä tekoälysovellutusten kehittämisessä. Tulevia sovellutuksia voisivat olla paitsi tekoälyjärjestelmät, niin myös niitä käyttävät robotit.

Tutkijat työskentelevät bioetiikasta vastaavien henkilöiden kanssa. Näin pyritään välttämään tilanne, jossa kehitettäisiin tietoiset ihmisaivot.

Muropaketin uusimmat