UUSIMMAT

LinkedInissä kannattaa olla varovainen – liikkeellä vaikeasti tunnistettavia huijareita

25.06.2022 18:26 Muropaketin toimitus

Työelämän ammattilaisille suunnattu palvelu LinkedIn ei sekään ole turvassa nettihuijareilta. FBI on varoittanut palvelun käyttäjiä.

FBI:n mukaan erityisesti sijoitushuijarit muodostavat merkittävän uhan LinkedInin käyttäjille. Palvelun käyttäjät ovatkin kertoneet menettäneensä suuria summia rahaa huijareille.

FBI:n Sean Raganin mukaan huijarit houkuttelevat käyttäjiä sijoittamaan kryptovaluuttoihin.

– Se on merkittävä uhka, Ragan sanoi.

– Tämäntyyppinen petollinen toiminta on merkittävää, ja mahdollisia uhreja on monia. On monia menneitä ja nykyisiä uhreja, Ragan jatkoi.

Tyypillisesti huijari ohjaa käyttäjän lailliseen kryptopörssiin, mutta saatuaan uhrien luottamuksen useiden kuukausien aikana, käyttäjää pyydetään siirtämään sijoituksensa huijarin hallitsemalle sivustolle. Sen jälkeen varat tyhjennetään tililtä.

Huijaukset on toteutettu niin, että valetili on ottanut yhteyttä palvelun käyttäjään. Uhri on kuvitellut saavansa järkeviä talousneuvoja, mutta on tullutkin huijatuksi. Käyttäjät ovat arvelleet LinkedInin olevan luotettava alusta verkostoitumiseen, joten he ovat uskoneet helpommin rikollisten tarinoita.

FBI:n mukaan tämäntyyppiset sijoituspetokset ovat lisääntyneet. Ne eroavat usein nähdyistä huijauksista, jossa rikollinen teeskentelee osoittavansa romanttista kiinnostusta uhria kohtaan – lopulta tyhjentäen hänen taskunsa.

LinkedIn myöntää petosten määrän lisääntyneen, ja sanoo poistaneensa 32 miljoonaa väärennettyä tiliä viime vuonna. LinkedIn sanoo myös työskentelevänsä joka päivä pitääkseen jäsenensä turvassa. LinkedInin Oscar Rodriguez tuumi kuitenkin, että on uskomattoman vaikeaa tunnistaa, mikä on petollista toimintaa ja mikä ei.

Yritys varoitti käyttäjiä lähettämästä rahaa tuntemattomille ihmisille ja vastaamasta tileille, joilla on kyseenalainen työhistoria tai jos havaitsee muita varoitusmerkkejä. Huijarit saattavat ikävä kyllä vaikuttaa todella vakuuttavilta ja tekeytyä esimerkiksi saman alan ammattilaiseksi.