Uusimmat

LSI julkaisi SandForce 3700 -SSD-ohjaimet

19.11.2013 19:31 Ville Suvanto

Vuoden 2010 lopussa esitelty SandForce 2000 -SSD-ohjaintuoteperhe on ollut todellinen menestys SSD-asemissa ja se on käytössä laaja-alaisesti suurimman osan SSD-asemavalmistajien tuotteissa. Reilun kolmen vuoden jälkeen LSI on julkaissut sille seuraajan, joka tunnetaan mallinimellä SandForce 3700.

SandForce 3700 on yhden piirin ratkaisu, joka tukee Serial ATA- ja PCI Express -rajapintoja, ja sen arkkitehtuuri on suunniteltu perustuksia myöden uudestaan. Arkkitehtuuri on modulaarinen ja rakentuu erillisistä front-end-, core- ja back-end-komponenteista. Front-endissä on Serial ATA 6 Gb/s -ohjain sekä toinen ohjain, joka tukee neljää PCI Express 2.0 -standardin mukaista linjaa. Molemmat tukevat AHCI-teknologiaa, mutta tiedoista ei käy ilmi, onko SATA Express tuettuna. SandForce 3700 tukee SLC-, MLC- ja TLC-tekniikoilla valmistettuja NAND-flash-muistipiirejä sekä ONFI- ja Toggle DDR -standardeja.

Core-osuus tukee DuraWriteä, joka on läsnä SandForcen aiemmissakin SSD-ohjaimissa, ja sillä pidennetään solujen kestävyyttä säilyttämällä tiedossa edelliset kirjoitus-poisto-syklit. Coresta löytyy myös aiemman yhden 256-bittisen AES-salausmoottorin sijaan kaksi moottoria ja käytössä on 14 ydintä, joita voidaan valjastaa erilaisiin toimenpiteisiin. Virran säästämiseksi tarpeettomia ytimiä ja kokonaisia virta-alueita voidaan kytkeä pois käytöstä. Piirin sisäistä välimuistia on kasvatettu ja se on tarvittavan suuri kahden teratavun flash-tallennuskapasiteetin käsittelemiseen.

Edellisen sukupolven SandForce 2000 -ohjaimissa on kahdeksan rinnakkaista NAND-kanavaa, jotka on jaettu kahden aliohjaimen käyttöön. SandForce 3700:n tapauksessa back-endissä on oma aliohjain kullekin kahdeksalle kanavalle. Lisäksi käytössä on yhdeksäs kanava, jolla on oma aliohjain. Sen myötä SSD-valmistajat voivat tarjota SSD-asemia kahden potenssin tallennuskapasiteeteilla, eli esimerkiksi 256 gigatavua, menettämättä ylivarauksen hyötyä tai vaihtoehtoisesti käyttää sitä suorituskyvyn parantamiseen. Back-endiin on merkitty myös SHIELD- ja RAISE-lohkot, joista ensimmäisenä mainittu on teknologia virheenkorjaukseen. RAISE puolestaan on suunniteltu fyysisiä soluvaurioita varten ja datan palauttamiseen.

SandForce 3700 tulee saataville useina eri konfiguraatiovaihtoehtoina, joista SF3729 on kohdistettu kuluttajamarkkinoille ja hieman monipuolisemmassa SF3739-mallissa on kahden PCI Express -linjan sijaan käytössä neljä linjaa. Ensimmäiset SandForce 3700 -tuoteperheen ohjainpiiriä käyttävät SSD-tuotteet ovat luvassa markkinoille ensi vuoden alussa.

LSI, Product Brief (PDF)