Maailmalta tuttu ilmiö riivaa Suomeakin – näytönohjaimet ovat käytännössä loppu

22.02.2021 17:50 | Muropaketin toimitus

Uuden näytönohjaimen hankinta on tällä hetkellä hyvin haastavaa, ellei jopa mahdotonta. Hintaoppaan data kertoo, että kiinnostus näytönohjaimia kohtaan on kasvanut Suomessa jopa 194 prosentilla verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Lisäksi 74 mallia 100:sta Hintaoppaan suosituimmasta mallista on loppuunmyyty kaikista kaupoista. 

Suomen lisäksi vastaava ilmiö on näkynyt myös muualla maailmalla. Hintaoppaan Norjan, Ruotsin, Ranskan, Iso-Britannian ja Uuden-Seelannin sivustoilla kiinnostus on kasvanut keskimäärin 277 prosentilla.

Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassettin mukaan suurin tekijä näytönohjainten kehnoon saatavuuteen tulee tuotantopuolelta, sillä koronaviruksen vuoksi monet kiinalaiset tehtaat joutuivat pysäyttämään tuotantonsa. Samalla pandemia-aika ja kryptovaluuttojen suosio ovat nostaneet näytönohjaimien kysyntää.

Hintaopas kartoitti näytönohjainten hintakehitystä tammikuun alusta helmikuun puoliväliin. Kuten käyrästä voi nähdä, joutuu näytönohjaimista maksamaan nyt aiempaa enemmän. Harvoja saatavilla olevia malleja on tarjolla niukasti, ja pääosin tiettyä mallia saa kerrallaan vain yhdestä kaupasta. Myös käytettyjen näytönohjaimien hinnat ovat nousseet internetin kauppapaikoilla.

Muropaketin hintavertailu tuotetaan yhteistyössä Hintaoppaan kanssa.