Uusimmat

Megaprocessor: Maailman suurin prosessori

07.07.2016 14:50 Petrus Laine

Megaprocessor

Englannin Cambridgessa asuva James Newman on rakentanut maailman suurimman prosessorin, Megaprocessorin. Prosessorit uuteen kokoluokkaan ajavan hirviön rakennus kesti noin neljä vuotta, sillä Newman aloitti sen rakentamisen jo vuonna 2012.

Newmanin mukaan perimmäinen syy Megaprocessorin rakentamiseen oli halu nähdä mitä prosessorissa oikeastaan tapahtuu. Koska mikroprosessoreiden kokoluokkaan kutistuminen ei onnistu, on oikea ratkaisu tietenkin rakentaa jättimäinen prosessori isoista transistoreista, ja varustaa siinä ohessa LED-valoin, jotka näyttävät missä ja miten data liikkuu.

16-bittinen Megaprocessor koostuu yhteensä noin 42 300 transistorista ja yli 1000 LED-valosta. Transistoreista 15 300 kuuluu itse prosessoriin, ja 27 000 sen muistiin. Pystytettynä rakennelmalla on pituutta noin 10 metriä, korkeutta 2 metriä ja painoa puoli tonnia. Tehonkulutuslukemat pyörivät Nemanin mukaan noin 500 watin tuntumassa. Prosessori kykenee toimimaan parhaimmillaan noin 20 kHz:n kellotaajuudella, ja pyörittämään esimerkiksi Tetristä. Voit tutustua prosessoriin tarkemmin alla olevasta videosta ja sen kotisivuilta.