Meta rakentaa uutta supertietokonetta – sisältää 16 000 Nvidian grafiikkapiiriä

30.01.2022 20:10 Muropaketin toimitus

Facebookin emoyhtiö Meta rakentaa uutta supertietokonetta vielä tällä hetkellä julkistamattomaan maantieteelliseen paikkaan. Tehotykki on nimeltään AI Research SuperCluster (RSC), ja Metan mukaan siitä tulee maailman nopein supertietokone.

Suorituskyvyksi Meta kertoo yli 220 petaflopsia. Tämän takaamiseksi supertietokoneen tekniset tiedot ovat varsin vaikuttavat, sillä RSC:ssä on tällä hetkellä 760, huippuluokan tekoälylaskentaan soveltuvaa Nvidia DGX A100 -yksikköä, joissa jokaisessa on kahdeksan Nvidia A100 -grafiikkapiiriä. Tämä tekee yhteensä 6080 grafiikkapiiriä, mutta lisää on luvassa. Kun RSC on täysin valmis, sen sisuksissa tehoilee huimat 16 000 grafiikkapiiriä ja 1240 DGX -yksikköä. Toinen asennusvaihe on valmiina heinäkuussa.

Verkkotoimintoja varten supertietokone on varustettu Nvidian Quantum InfiniBand -verkkojärjestelmällä, joka sallii nopeutta jopa 200 gigabittiä sekunnissa. Tallennusta varten supertietokoneen mukana tulee 175 petabitin Pure Storage FlashArray sekä 10 petabitin Pure Storage FlashBlade -massamuistit ja 46 petabitin välimuisti.

RSC pyritään eristämään täysin Internetistä, ja kaikki välttämättömät yhteydet maailmanlaajuiseen tietoverkkoon välittyvät Metan omien palvelimien kautta. Supertietokone käsittelee Metan sisäistä dataa, ei vain julkista dataa, joten tietoturvasta halutaan pitää huolta. Supertietokoneen tietoturvajärjestelmä salaa lähes kaiken tallennusjärjestelmistä grafiikkapiireihin. Tietojen salaus puretaan muistissa juuri ennen niiden käyttöä tekoälylaskennassa.

Valmistuttuaan RSC:llä pitäisi olla lähes 2,5 kertaa enemmän laskentatehoa kuin Metan nykyisessä järjestelmässä, mikä tekee siitä yhden maailman nopeimmista supertietokoneista.