UUSIMMAT

Microsoft HoloLens tuo ohjelmat silmiesi eteen osaksi sisustusta

22.01.2015 13:29 | Petrus Laine | 19

Windows 10 -käyttöjärjestelmän ohella Microsoft esitteli eilen Microsoft HoloLens -teknologian. HoloLensessä on pohjimmiltaan kyse laajennetun todellisuuden laseista, jotka mahdollistavat Universal app -ohjelmien toimimisen hologrammien tavoin kolmiulotteisina oikean maailman keskellä.

HoloLens vaatii toimiakseen Windows 10:n lisäksi Microsoftin kehittämät langattomat lasit, joiden tarkemmat tiedot ovat vielä hämärän peitossa. Yhtiön mukaan ne ovat langattomat, kevyet ja sovitettavissa kaiken kokoisten aikuisten päihän sopiviksi. Lasit sisältävät myös kaiuttimet ja tuen tilaäänille.

Ohjelmien ”hologrammiversiot” projisoidaan lasien linsseille siten, että ne sulautuvat osaksi todellisuutta. Ohjelmat voidaan myös sijoittaa haluttuun sijaintiin huoneessa siten, etteivät ne ole näkökentässä ellet katso siihen nimenomaiseen suuntaan. Vaihtoehtoisesti ohjelma voi olla sijoitettu pysyvästi näkökenttään riippumatta siitä mihin suuntaan katsot. Laseihin on rakennettu myös liikkeen tunnistavat kamerat, jotka mahdollistavat vuorovaikutuksen hologrammiohjelmien kanssa käsielein.

Microsoft HoloLens

Keskustelu

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1421908532111.html

"Mainittakoon hologrammilaseista vielä sen verran, että jos Apple olisi ne julkaissut, juhlinta, ylistys ja palvonta olisi mennyt katosta läpi. Nyt ne ovat alaa seuraaville ”vain” jännittävä uusi tekniikka."

Ikävä tosiseikka. Laseilla on potentiaalia mullistaa monenlaista työ- ja viihdepuolella. Vähän kuin yhdistäisi Google Glassien ja Oculus Riftin parhaat puolet. Mut todella kova pommi kyllä, ei ole paljoa huhuja tihkunut näistä aiemmin.

Augmented realityssa tosiaan katsoisin olevan tällaisilla huomattavaa potentiaalia oikeaan hyödyllisyyteen.

Tuskin tulee pitkään aikaan näyttämään tolta miltä se videolla näytti. Nyt hehkutetaan ja kohta petytään kun näyttääkin oikeasti ankealta ja ei toimi hyvin.

Jos tuo toimii hyvin niin käyttökohteita kyllä löytyy.

C&C pikkuäijät sotimassa olohuoneen kalusteiden välissä, ohjaus käsieleillä.

Laihduttaja ohjelmoi kaikki pitämänsä ruuat näyttämään kasalta p*skaa…

Huonekalukaupan tuotteita voisi sovittaa paikoilleen ennen ostopäätöstä.

Lisätään tuohon pimeänäkö niin lamputkin voi jättää pois päältä ja sähköä säästyy.

Vaimonkin voisi taikoa näyttämään joltain Kiira Korvelta :D

Voin vaan kuvitella kun vaimo tulee kotiin ja isäntä hakkaa lapiolla olohuoneen lattiaa. "Pelaan vaan minecraftia…"

Tosiaan huikealta kuulostaa ja keksii kyllä lukuisia työ ja viihdekäyttötarkoituksia tälle.

Eikös tuo ole "tavallinen" Augmented Reality toteutus eikä mitään hologrammia. Googlen rahoitus Magic Leap mysteerifirmalle liittyy AR teknologiaan josta ei olla vielä kuultu mitään. Saattaa heidän suunnitelmat nopeutua Microsoftin ilmoituksen jälkeen, ainakin pressikalvojen avulla tuotejulkistus.

Olikohan ihan sattumaa että Google lopetti juuri maanantaina lasiensa myymisen? Nyt näyttää siltä että tulevaisuus olisikin Hololenssin ja Magic Leapin kaltaisessa lisäketodellisuudessa.

Toisaalta Googlen lasit olivat kuitenkin periaatteessa arkikäyttöön (siis aina päässä) soveltuva ratkaisu. Ollaan varmaan vielä aika kaukana siitä, että nämä vaihtoehtoiset tekniikat pystyisivät samaan. Jos lasit pitää erikseen pistää päähän niin samalla sitten menetetään paljon.

Kun jo muutenkin joutuu silmälaseja käyttämään, ei näistä tämän tyyppisistä jutuista jaksa innostua kovin paljoa. Sinänsä Augmented Reality on tietenkin kiinnostava, jos siitä oikeata hyötyä saa normaalissa elämässä, vielä kun saisi joko nykyisiin/tuleviin laseihin jonkin passiivi tuen tai jotain missä ei ainakaan tarvitse olla tupla laseja.

Kuuluuko tuo vasemmalla oleva urheilulähetys myös tuon vekottimen tuottamaan kuvaan? Ts. voinko tuon avulla käytännössä saada minkä tahansa kokoisen tv:n mihin tahansa?

Kovasti kiinnostaisi kuulla lisää laitteen teknisestä puolesta.

David ":DA" Imodium

Kuuluuko tuo vasemmalla oleva urheilulähetys myös tuon vekottimen tuottamaan kuvaan? Ts. voinko tuon avulla käytännössä saada minkä tahansa kokoisen tv:n mihin tahansa?

Kovasti kiinnostaisi kuulla lisää laitteen teknisestä puolesta.

Kyllä kuuluu

Joo o en vielä puristelisi rystyset valkoisena. Tämäkin kikkare tulee sitten joskus olemaan kaukana näistä hienoista esittelykuvista. Käytettävällä kuvanlaadulla vaikka hieman epämukavana tällainen olisi sen tason jeesuslaite, että muuttaisi maailmaa. Ei tapahdu tänä vuonnakaan. Saa jatkaa unelmoimista.

David ":DA" Imodium

Ts. voinko tuon avulla käytännössä saada minkä tahansa kokoisen tv:n mihin tahansa?

Joo, siis mikäli resoluutiolla ei ole merkitystä. Siihen "videoikkunalle" ei jää kuin muutama hassu pikseli koko näkökentästä, jos mietitään että nykyisellään nuissa laseissa on ehkä joku fullhd-tarkkuus kummallekin silmälle korkeintaan tarjolla. Tietysti mitä lähemmäs sitä ikkunaa mennään, eli mitä suuremman osan näkökentästä se täyttää, niin sen enempi sille saadaan pikseleitä. Kun katsot ruutua muutaman metrin päästä, niin sehän ei täytä sinun näkökentästä kuin ehkä jonkun 10% korkeintaan, eli sille videollekaan ei ole tällöin kuin se 10% koko pikselimäärästä tarjolla.

murmur

Eikös tuo ole "tavallinen" Augmented Reality toteutus eikä mitään hologrammia.

Vaikuttaa "tavalliselta" AR:lta, vaikka "tavallisessa" AR:ssakin voisi/soisi olevan holografinen näyttö.

Wikipedia kertoo:
"Holographic display is a type of display technology that has the ability to provide all four eye mechanisms: binocular disparity, motion parallax, accommodation and convergence".

Akkommodaatio todnäk puuttuu, joten tuo ei ole holografinen näyttö.

Tällaista onkin odotettu. Tuo kyllä aivan uusia ulottuvuuksia pelaamiseenkin kun voi tuollaisella jatkuvasti nähdä missä kädet menee tosimaailmassa ja piirrellä sen tylsän tietokonepöydän päälle grafiikoita. Voin esimerkiksi jo kuvitella pelailevani jotain Star Citizenin tai Elite Dangerousin tyylistä peliä näppiksillä+2*Joystickillä+Polkimilla+Erillisellä näppäinkonsolilla ja nähdä ne oikeasti sulautettuna alukseni ohjauskonsolin grafiikoihin ja pystyä seuraamaan käsieni liikettä peligrafiikoiden keskellä ja seurata useita virtuaalisia näyttöjä ja ikkunoita päätäni kääntämällä.

@4 Tuolla asenteella olisi jäänyt nykyiset tietokoneet keksimättä, sekin jolla viestisi naputtelit. Ne ensimmäiset kun olivat aika hirveitä isoja häkkyröitä jotka toimivat huonosti, omasivat vain vähän ominaisuuksia ja jotka nekään eivät toimineet kun torakat ja muut hyönteiset alkoivat järsiä johtimia.

@8 Tuonhan nyt saa vielä hoidettua ostamalla uuden parketin, mutta mitäs sitten kun se sama vaimo yllättää pelaamassa Leasuresuit Larryä? :D

Itseasiassa tuo holo- saattaakin viitata mahdollisesti laitteessa olevaan holografiseen peiliin, joka yhdistää ympäristöstä tulevan ja näytöstä/projektorista tulevan valon (ja ohjaa sen silmään)…

Kiinnostavaa sinänsä. Vielä kun tekniikka kehittyisi niin paljon. että minä ja kaltaiseni yhden silmän varassa elävät pääsisivät nauttimaan tämmöisistä kapistuksista. Yhden 3D-elokuvan ehdin elämässäni näkemään, kun meni töissä silmä ja voin sanoa, että vakuutusyhtiön maksama korvaus oli mitätön. Turhaa sinne on enää valittaa, kun kertakorvauksen maksoivat. Eipä nitä kiinnosta mistä kaikesta voi silmän takia jäädä paitsi.

Itse en ollut aikaisemmin nähnyt hololensistä kuin pienen pätkän jotain palikoiden pyörittelyä, aika tajunnan räjäyttävä pätkä tämä. Ehkä ketju kannattaisi siirtää yleiseen keskusteluun helpommin löydettäväksi?

Muropaketin uusimmat