UUSIMMAT

Microsoft luopuu tunteiden tulkinnasta kasvojentunnistuksessa – poistoon myös syrjinnän mahdollistavat ja yksityisyydensuojaa heikentävät ominaisuudet

26.06.2022 09:35 Muropaketin toimitus

Microsoft aikoo luopua asteittain tunteita tulkitsevasta kasvojentunnistusälystä. IBM puolestaan ei enää kehitä kasvojentunnistusteknologiaa.

Microsoft vaikuttaa olevan tietoinen kasvojentunnistukseen liittyvistä ongelmista ja vastustuksesta. Vastauksena tähän yhtiö aikoo luopua sellaisesta kasvojentunnistusteknologiasta, jolla voi havaita tunteita sekä arvioida ominaisuuksia kuten ikää, sukupuolta ja hiuksia.

Tekoälyn käyttö on nostanut esille tietosuojan vaarantumisen. Liian pitkälle menevä kasvojentunnistusteknologia voi Microsoftin mukaan myös tarjota mahdollisuuden syrjintään ja muihin väärinkäytöksiin. Tunteiden ja niihin liittyvän ilmaisun arviointi ei myöskään ole ollut kovinkaan onnistunutta.

Microsoftin Face-frameworkia hyödyntävät uudet tahot eivät enää voi hyödyntää aiemmin mainittuja tunnistusominaisuuksia. Nykyiset asiakkaat voivat käyttää niitä 30. kesäkuuta 2023 asti.

Microsoft ei ole ensimmäinen yritys, joka miettii kasvojentunnistuksen ongelmia. IBM lopetti kehityksen tällä saralla, koska sen hankkeita olisi voitu käyttää ihmisoikeusloukkauksiin.