Uusimmat

Microsoft otti Windows 10:n keräämää dataa oikeaan käyttöön: Mikä selain kuluttaa vähiten?

21.06.2016 15:56 Petrus Laine

Microsoftin telemetriatiedoista kerättyä tehonkulutusdataa eri selaimilla

Microsoft on saanut paljon kritiikkiä sekä aiheesta että aiheetta Windows 10 -käyttöjärjestelmästä keräämästään datasta. Nyt yksi kerätyn datan käyttökohde on paljastettu, kun Microsoft julkaisi eri selainten tehonkulutuslukemia.

Microsoftin mukaan miljoonista Windows 10 -laitteista kerättyjen telemetriatietojen mukaan yhtiön oma Edge-selain käyttää keskimäärin vähemmän virtaa, kuin kilpailevat selaimet. Edgen keskimääräiseksi kulutukseksi raportoitiin 465,24 milliwattia, kun Firefoxin vastaava luku oli 493,5 ja Chromen peräti 719,72 milliwattia. Tuntemattomasta syystä Operan lukuja ei ollut mukana samassa graafissa. Johtuuko Operan uupuminen sitten datan vähyydestä vai siitä, että se olisi keskimääräisessä kulutuksessa peitonnut Edgen, on vain arvailujen varassa. Microsoftin omissa vastaavissa testeissä luvut olivat selvästi korkeammat, mutta ne tehtiin kenties normaalia raskaammilla sivustoillakin. Microsoftin testeissä Edge kulutti keskimäärin 2068 mW, Chrom 2819 mW, Opera akunsäästötilassa 3077 mW ja Firefox 3161 mW.

Microsoft julkaisi myös time-lapse videon demonstroidakseen selainten eroja. Tässä testissä myös Opera oli mukana, ja tuloksen perusteella toisesta graafista sen lukujen pois jättäminen ei ollut kiinni ainakaan Edgeä pienemmästä tehonkulutuksesta. Microsoft laittoi testissään neljä Surface Book -kannettavaa rinnakkain, ja kaikkiin pyörimään saman streamatun videon. Selaimet olivat kaikki vakioasetuksilla, ja Operan akunsäästötila oli käytössä. Microsoftin testin mukaan Chromea pyörittäneen Surface Bookin akku luovutti ajassa 4:19:50 (tunnit, minuutit, sekunnit), kun Firefoxia pyörittänyt jaksoi 5:09:30, Operaa pyörittänyt 6:18:33 ja Edgeä pyörittänyt 7:22:07. Omien testiensä ja telemetriatietojensa tueksi Microsoft kehaisi, että myös Wall Street Journalin suorittamat testit päätyivät samaan lopputulokseen: akku jaksaa pisimpään Edge-selaimella.