UUSIMMAT

Microsoft upotti palvelinkeskuksen merenpohjaan – tulokset ovat rohkaisevia

20.09.2020 20:25 | Muropaketin toimitus

Microsoftin kokeilu palvelinkeskuksensa kanssa onnistui hienosti. Teknologiajätti upotti koko keskuksen ei enempää eikä vähempää kuin merenpohjaan.

Typpikaasulla täytetty palvelinkeskus sijoitettiin kesäkuussa 2018 Shetlandinsaarten edustalle Skotlantiin. Microsoft halusi kokeilla Project Natick -hankkeellaan, ovatko vedenalaiset palvelinkeskukset toteuttamiskelpoisia. Typpeä käytettiin, koska se on vähemmän syövyttävää kuin happi.

Vedenalaisen palvelinkeskuksen etuna on nopea ja matalan latenssin yhteys sellaisille maille ja paikoille, joilla on vähän pinta-alaa ja jotka sijaitsevat lähellä rannikkoa. Vedenalainen palvelinkeskus on myös ekologinen, sillä meri tarjoaa luonnollisen tavan jäähdytykseen, ja keskus saa sähkönsä uusiutuvista energianlähteistä.

– Yli puolet maailman väestöstä asuu alle 200 kilometrin sisällä rannikosta. Sijoittamalla palvelinkeskukset veden alle rannikkokaupunkien lähelle, datalla on lyhyt matka kulkea. Se sallii nopean ja sulavan nettisurffauksen, suoratoistamisen ja pelaamisen, Microsoft selitti.

Tietotekniikkajätti totesi kaksi vuotta kestäneen kokeilun jälkeen projektin onnistuneen.

– Tiimi oletti, että sinetöity säiliö merenpohjassa voisi tarjota tapoja parantaa palvelinkeskusten yleistä luotettavuutta. Maalla hapen ja kosteuden aiheuttama korroosio, lämpötilan vaihtelut sekä rikkoutuneita komponentteja vaihtavien ihmisten aiheuttamat ongelmat ovat kaikki muuttujia, jotka voivat vaikuttaa laitteiden vikaantumiseen, Microsoft tiedotti.

Gadgets Now -sivusto arveli, että muutaman vuoden kuluttua palvelinkeskusten sijoittaminen veden alle voi käydä täydellisesti järkeen.

Muropaketin uusimmat