Microsoftilla ja Googlella ehkä edessä oikeuskiista – syynä mainosteknologia

04.07.2021 18:03 | Muropaketin toimitus

Microsoftin ja Googlen välillä on ollut oikeustaistoton viiden vuoden jakso, mutta se saattaa olla lopussa. Tietotekniikkajätit ovat aiempina vuosina pystyneet sopimaan kiistoista keskenään, mutta mainosteknologiasta on kehkeytymässä liian suuri kiistakapula.

Microsoftin mielestä Google ei pelaa reilusti mainosteknologiaan liittyvässä kiistassa. Asiaa ovat selvitelleet keskenään ylimmätkin tahot, eli Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella ja Googlen toimitusjohtaja Sunda Pichai, mutta tuloksetta.

Kiista alkoi muutama vuosi sitten, kun Microsoftin mielestä Google hidasteli tuen tuomisessa Bingin uusille mainosformaateille Search Ads 360 -mainostyökaluunsa. Koska Bingin hakutuloksia käyttävät monet muutkin hakukoneet kuten DuckDuckGo, Yahoo ja Ecosia, Googlen väitetystä oman pesän suosimisesta kärsivät myös muut yritykset kuin Microsoft.

Myös yhdysvaltalainen virkamieskoneisto on syyttänyt Googlea kilpailun rajoittamisesta ja omien palveluidensa suosimisesta Googlen mainostyökaluissa. Viranomaisten mielestä Googlen mainosalustan kautta on helpompi ostaa Googlen hakukoneessa näkyviä mainoksia kuin Microsoftin Bingissä näkyviä.

Microsoftin mukaan he ovat tuoneet huolensa esiin Googlelle, mutta he eivät ole kuunnelleet. Tämän vuoksi Microsoft väitetysti menettää satoja miljoonia mainostuloja vuodessa.

Aiemmin tietotekniikkajätit ovat kiistelleet muun muassa videopakkauksesta ja SMS-viestinnästä. Monet kiistat ovat perua vuoden 2011 kaupasta, jolloin Motorola Mobility siirtyi Googlen omistukseen. Kaupan myötä Google sai tukevan määrän patentteja, jotka ovat Ars Technican mukaan vaikeuttaneet ainakin kilpailukykyisen mobiilikäyttöjärjestelmän kehittämistä Microsoftilla.