Microsoftilta tulossa kaksi uutta Xbox One -konsolia uusilla AMD:n APU-piirellä

14.06.2016 14:24 Petrus Laine

Xbox One S

Microsoft on julkaissut yhden ja esitellyt toisen Xbox One -pelikonsolin E3-messuilla. Kumpikin konsoleista käyttää AMD:n semi-custom APU-piirejä.

Julkaisuvuoron saanut konsoli on nimeltään Xbox One S, ja kuten nimestä voi arvata, kyse on käytännössä pienikokoisemmasta versiosta Xbox Onesta. Mukaan on saatu kuitenkin myös joitain uudistuksia, kuten tuki HDR-väriavaruuksille ja 3840×2160- eli 4K UHD -resoluutiolle, ja erään pelinkehittäjän mukaan myös suorituskyky on noussut aiemmasta.

Tuki HDR-väriavaruuksille elokuvissa tarkoittaa käytännössä sitä, että APU-piiriä on päivitetty merkittävästi alkuperäiseen nähden. AMD lupaa tukea HDR-väriavaruuksille elokuvien puolelle vasta Polaris-arkkitehtuurin grafiikkapiireissä, mikä tarkoittaa uuden Xbox One S:n APU-piirin lainaavan vähintään UVD- ja näyttöohjainpäivityksiä Polariksesta, vaikka itse GCN-arkkitehtuuri pysyisikin muuttumattomana. Gears of War 4:n kehittäneen The Coalitionin Rod Fergusson on kuitenkin maininnut, että Xbox One S on myös alkuperäistä Xbox Onea suorituskykyisempi sekä prosessorin että grafiikkaohjaimen osalta, mikä voisi viitata täysin Polaris-arkkitehtuuriin perustuvaan grafiikkaohjaimeen, ja hieman korkeammilla kellotaajuuksilla toimiviin prosessoriytimiin. Paremman suorituskyvyn luvataan muun muassa tasaavan suorituskykyä peleissä, joissa esiintyy ruudunpäivitysnopeuden epätasaisuuksia.

Muita Xbox One S:n uudistuksia ovat muun muassa IR-lähetin, jota voidaan käyttää muiden laitteiden hallintaan, ja uudistettu ohjain, joka tukee sekä vanhaa tuttua Xbox Wireless -teknologiaa, että Bluetoothia, jonka myötä ohjainta voi käyttää esimerkiksi tietokoneilla, taulutietokoneilla ja puhelimilla ilman erillisiä vastaanottimia. Uusi Xbox One S tulee myyntiin elokuussa 399 dollarin suositushintaan 2 teratavun tallennustilan kera. Konsolin tilavuus on 40 % pienempi kuin alkuperäisen Xbox Onen, ja sen virtalähde on siirretty konsolin sisälle.

Xbox One Scorpio

Kenties mielenkiintoisempi Microsoftin tulevista uutuuksista on toistaiseksi Xbox One Scorpio -nimellä tunnettu konsoli. Scorpio julkaistaan ensi vuonna, ja sen luvataan tarjoavan peräti 6 TFLOPSia laskentavoimaa. Myös Scorpio tulee käyttämään AMD:n semi-custom APU-piiriä, mutta sen tarkemmat tiedot ovat vielä tuntemattomia. Suurin osa spekulaatiosta olettaa, että konsolin sisältä tulee löytymään Zen-pohjainen APU-piiri Polaris- tai Vega-arkkitehtuuriin perustuvan grafiikkaohjaimen kera. Riippuen tarkemmasta julkaisuajankohdasta, Scorpiossa saattaisi olla markkinoiden ensimmäinen Zen-APU-piiri. Xbox One Scorpio tulee olemaan taaksepäin yhteensopiva aiempien Xbox One -versioiden pelien kanssa.

Myös Microsoftin kilpailija Sony on virallistanut jo kauan huhutun PlayStation 4 ”Neo” -version, joka tulee olemaan nykyistä PlayStation 4:ää tehokkaampi. Yhtiö ei kuitenkaan kertonut tulevasta konsolista vielä tarkempia tietoja. Ennakkohuhujen perusteella konsolista tulee löytymään aiempaa selvästi tehokkaampi AMD:n semi-custom APU-piiri ja tuki moderneille standardeille kuten 4K UHD ja HDR. Sony odottaa kaikkien lokakuussa tai sen jälkeen julkaistujen PS4-pelien tukevan sekä PS4 Neoa että alkuperäistä PS4:ää, ja kehittäjille annetaan mahdollisuus päivittää myös vanhat pelinsä Neo-yhteensopiviksi. Sony ei kuitenkaan salli Neo-ominaisuuksien lisäämistä vanhoihin peleihin enää julkaisun jälkeen.