Mies myi deepfake-pornoa ja sai syytteen – rikkoi japanilaista aikuisviihdettä rajoittavaa lakia

23.10.2021 20:19 Muropaketin toimitus

Japanissa on nostettu ensimmäistä kertaa syyte tapauksessa, johon liittyy deepfake-teknologian käyttäminen. Itse deepfake-teknologian käytöstä miestä ei kuitenkaan syytetä.

Yleensä deepfake-aikuisviihteessä vaihdetaan digitaalisesti näyttelijän kasvot esimerkiksi jonkun tunnetun kuuluisuuden kasvoiksi. Japanilainen mies käytti teknologiaa muuhun tarkoitukseen, sillä hän poisti aikuisviihteestä pikselöityjä alueita, jotka sumentavat liian paljastavan materiaalin. Sumentaminen on japanilaisessa aikuisviihteessä pakollista maassa voimassaolevan lain vuoksi.

Käytössään hänellä oli koneoppimiseen perustuva sovellus, joka käytti materiaalina laajaa valikoimaa alastonviihdettä. Muokatun materiaalin valmistuttua hän myi luomiaan videoita ja kuvia sivustollaan. Japanilainen mies ehti tienata teknologian ja sivustonsa avulla aimo summan rahaa.

Hän ehti myydä noin 10 000 manipuloitua videota, joista hän tienasi noin 86 800 euroa. Oikeusjuttu miestä vastaan nostettiin kuvista, joita hän myi noin 17 euron hintaan kappale. Syytteet nostettiin tekijänoikeusrikkomuksista ja siveettömien kuvien jakamisesta. Deepfake-teknologian käytöstä kasvojen vaihtamiseen liittyen ei ole Japanissa vielä lakia.