Miksi Windows 11 -käyttöjärjestelmä on nopeampi kuin Windows 10? Microsoft valaisi tarkemmin asiaa

18.09.2021 11:10 | Muropaketin toimitus

Tulevassa Windows 11 -käyttöjärjestelmässä on muutakin uutta kuin ulkonäkö. Microsoft kertoi nyt tarkemmin sen suorituskyvyn paranemisesta.

Windows 11:n vikkelyyttä parantaa uudenlainen sovellusten ja prosessien priorisointi. Jatkossa suurimmat tehot annetaan etualalla oleville sovelluksille ja prosesseille, kun taustalla joudutaan tyytymään vähempään. Tämä näkyy uuden sovelluksen käynnistämisessäkin, jonka kerrotaan olevan nopeampaa.

Ainakin Microsoftin Edge -selaimessa huomioidaan myös käyttämättömät välilehdet. Niiden kerrotaan vievän 30 prosenttia vähemmän CPU- ja muistiresursseja, joka vapauttaa tehoa muuhun käyttöön. Tietokoneen heräämisen lepotilasta Microsoft kertoo puolestaan olevan 25 prosenttia sutjakampaa. Tämän Microsoft kertoo olevan sen ansiota, että käyttöjärjestelmä keskustelee uudella tavalla laitteiston kanssa.

Lisäominaisuutena Windows 11 vie levytilaa vähemmän ”edistyneiden pakkausteknologioiden” ansiosta. Tarkemmin tietotekniikkajätti ei asiaa avannut. Tiettävästi osa tarjolla olevista sovelluksista ja ominaisuuksista on pakatussa tilassa, kunnes niitä tarvitaan.

Microsoft aloittaa Windows 11 -päivitykset tuetuille tietokoneille ensi kuussa. Nykyisten tietojen perusteella käyttäjän tietokoneessa täytyy olla TPM 2.0- ja Secure Boot -tuki sekä mahdollisesti tiettyjä virtualisointiominaisuuksia. Käytännössä ainakin Intelin kohdalla vaatimuksena on vähintään 8. sukupolven suoritin (myös muutamat 7. sukupolven käyvät) ja AMD:n tapauksessa vähintään Zen 2 -suoritin. Windowsin voi asentaa vanhempiinkin kokoonpanoihin, mutta tällöin joutuu luopumaan käyttöjärjestelmäpäivityksistä.