UUSIMMAT

Miten käy TSMC:n jos Kiina hyökkää Taiwaniin? Trumpin entinen virkamies kertoo

18.03.2023 17:17 Muropaketin toimitus

Tuomiopäivän ennustuksista ei ole nykyisin puutetta. Tänään sellaisen tarjoilee Robert O’Brien.

Donald Trumpin entisen virkamiehen Robert O’Brienin mukaan Yhdysvallat tuhoaisi maailman tärkeimmän piirivalmistajan TSMC:n tehtaat, jos Kiina hyökkäisi Taiwaniin. O’Brien työskenteli Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajana vuosina 2019-2021.

O’Brien väittää, että jos Kiina saisi TSMC:n hallintaansa, se tekisi Kiinasta öljyntuottajajärjestö OPECin kaltaisen mahdin, mutta piirituotannossa. Virkamiehen mielestä Kiina hallitsisi Taiwanin ja TSMC:n kaappauksen jälkeen tällöin myös maailmantaloutta.

O’Brien ei myöntänyt valmiita suunnitelmia tehtaiden tuhoamiseksi olevan olemassa. Hän kuitenkin uskoo skenaarionsa toteutumiseen, jos Kiina onnistuisi hyökkäyksessä Taiwaniin.

Taiwanin kansallisen turvallisuusviraston pääjohtaja Chen Ming-tong kertoi aiemmin, ettei TSMC:stä olisi hyötyä Kiinalle. Hän vertasi TSMC:tä kultakanaan, joka ei kuitenkaan Kiinan käsissä osaisi munia kultamunia.

LUE MYÖS: Taiwanin mielestä TSMC:tä ei tarvitse tuhota Kiinan hyökätessä – ”kultamunat” jäisivät Kiinalta edelleen haaveeksi