Uusimmat

Miten lämpötahna kannattaa levittää? Makkaramainen ratkaisu on paras

06.09.2022 10:16 Muropaketin toimitus

Lämpötahna kannattaa levittää ainakin grafiikkapiirille ”makkaramaiseen” tyyliin. Näin väittää Igor’s Lab.

Igor’s Lab testasi, mikä on paras tapaa levittää lämpötahna grafiikkapiirin pinnalle. Levitystekniikoista on käyty ikiaikaista kiistelyä PC-harrastajien keskuudessa, mutta ehkäpä Igor’s Labin testi hillitsee sitä ainakin hiukan.

Erilaisia levitystekniikoita on ainakin keskitippa, risti, viiva, monimutkaisemmat kuviot tai tasainen levitys. Igor kuitenkin havaitsi, että paras menetelmä nestejäähdytteisessä grafiikkasuorittimessa laski lämpöjä viisi celsiusastetta alemmas kuin huonoin menetelmä.

Igor muistuttaa, että levitystekniikalla on sitä suurempi merkitys, mitä tehokkaampi näytönohjain on kyseessä. Igor korostaa myös vanhan lämpötahnan huolellisen poiston tärkeyttä sekä lämpötahnan kädenlämpöisyyttä. Hänen mielestään lämpötahna kannattaa sujauttaa muutamaksi minuutiksi taskuun ennen levittämistä.

Igor sanoo niin ikään, että grafiikkapiirin ja jäähdyttimen välisten epätasaisuuksien täyttämiseksi lämpötahnassa täytyy olla korkea viskositeetti. Hän ei kelpuuttaisi suosittuja Arctic MX-2 tai MX-4 lämpötahnoja, mutta antaa hyvän arvosanan Alphacool Apexille, Subzerolle ja Gelid GC Extremelle.

Igorin testeissä makkaramainen, grafiikkapiirin halkaiseva pystysuora viiva oli selkeästi paras vaihtoehto. Sen yhteydessä kannattaa Igorin mukaan käyttää kiristystekniikkaa, jossa vesiblokin paikallaan pitävät ruuviparit kiristetään hiljalleen, vuorottain, useaan otteeseen molemmilta puolilta. Vesiblokki kiristyy tällöin ikään kuin keinuen lopulliseen kireyteen. Vesiblokki ei myöskään saa liikkua, kun se asetetaan paikalleen.