Mozilla aikoo keksiä selaimen Eteen-painikkeen uudelleen: siinä on potentiaalia, nyt se on hyödytön

11.07.2016 15:09 Petrus Laine

Mozilla Firefox -taidetta

Mozillan Firefox-pomo Nick Nguyen on kertonut Medium-blogissa yhtiön työskentelevän selaimen Eteen-painikkeen uudelleenkeksimisen parissa. Yhtiön suunnitelmien mukaan Eteen-painikkeen funktio nykyselaimissa on likipitäen turha, ja sille voisi olla huomattavasti mielekkäämpiäkin käyttökohteita.

Mozillan vision mukana Eteen-painike voisi esimerkiksi hakea automaattisesti kontekstiin soveltuvaa lisäsisältöä. Esimerkkinä Nguyen antaa haun pyörän korjaamisen opettelusta. Eteen-painike voisi viedä käyttäjän yhdestä pyöränkorjausartikkelista toiseen. Kohdesivu määräytyisi samaa asiaa hakeneiden käyttäjien muista aihetta koskevista sivuvierailuista.

Mozilla kutsuu koko aloitettaan Context Graph -nimellä. Käytännössä Context Graphin on tarkoitus olla kattava suositus-järjestelmä, joka kokoaa esimerkiksi käyttäjien sivuvierailujen perusteella eri aiheisiin sopivia ehdotuksia vierailemisen arvoisista sivustoista. Ensimmäinen käyttöön tuleva Context Graph -ominaisuus on Activity Stream. Activity Stream on vielä tässä vaiheessa aiempia vaihtoehtoja helpompi tie jo käyttämillesi sivustoille, mutta kerätyn datan kasvaessa sen pitäisi osata myös ehdottaa sinulle uusia vierailun arvoisia sivustoja. Activity Stream on jo käytössä Firefoxin uusimmassa Test Pilot -versiossa.

Mozilla painottaa, että he kunnioittavat käyttäjän yksityisyyttä. Tällä hetkellä yhtiö vielä työskentelee eri datankeräystapojen hyötyjen ja haittojen parissa, mutta lupaa, että käyttäjälle tehdään hyvin selväksi mitä dataa hän tulee jakamaan Context Graph -ominaisuuksia käyttäessään, ja mitä hän saa siitä vastineeksi.

Muropaketin uusimmat