Näytönohjainten hintataso sekä varastotilanne on ehkä lopultakin normalisoitumassa

23.06.2021 08:41 | Muropaketin toimitus

AMD:n ja Nvidian näytönohjainten hinnat ovat mahdollisesti palaamassa normaalimmalle tasolle vuoden kolmannella neljänneksellä. Hinnat ovat olleet todella korkeat muun muassa toimitusvaikeuksien aiheuttaman heikon varastotilanteen vuoksi.

Toimitusvaikeuksien lisäksi saatavuusongelmia on aiheuttanut näytönohjainten kova menekki kryptovaluutan louhijoiden keskuudessa. Kerroimme aiemmin, että tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana näytönohjaimista noin 25 prosenttia päätyi louhijoille.

Hinnat ehtivät nousta pahimmillaan noin kolminkertaiseksi. 3DCenterin raportin perusteella vaikuttaisi, että pahin saattaa olla lähitulevaisuudessa ohi.

Syynä tilanteen helpottamiseen on ainakin kryptovaluuttojen hinnan romahtaminen, Nvidian esittelemä LHR (Lite Hash Rate) -tuoteperhe louhijoiden käyttöön sekä Nvidian kehittämä pelinäytönohjaimien louhimisrajoitin.

Kerroimme myös, että ASRockin mukaan näytönohjainten hinnat ovat laskemassa, koska AMD saattaa lisätä lähiaikoina näytönohjainten valmistusta. Nvidia on niin ikään priorisoimassa valmistustaan. Ja vielä viimeisenä mainittakoon, että markkinoille saattaa olla tulossa louhintakäytöstä poistettuja, käytettyjä näytönohjaimia.