Uusimmat

Näytönohjainten toimitukset ovat laskussa – Nvidia erillisnäytönohjaimissa edelleen selkeä markkinajohtaja

04.06.2022 09:17 Muropaketin toimitus

Jon Peddie Researchin uusi raportti kertoo näytönohjainten toimitusmääristä ja näytönohjainvalmistajien voimasuhteista. Intel ei vielä pystynyt haastamaan kunnolla erillisnäytönohjainten markkinoilla.

Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä näytönohjaintoimitukset laskivat kokonaisuudessaan 6,2 prosenttia vuoden 2021 viimeiseen neljännekseen verrattuna. Luku sisältää yhdysrakenteiset ja erillisnäytönohjaimet Nvidialta, AMD:ltä ja Inteliltä.

Nvidia koki toimituksissa pienen 3,2 prosentin kasvun, kun taas AMD:n lasku oli 1,5 prosenttia. Intelin toimitusten pudotus oli merkittävin: 8,7 prosenttia vuoden 2021 viimeiseen neljännekseen verrattuna.

Intelin toimitusmäärät koostuvat enimmäkseen valmistietokoneista ja kannettavista tietokoneista, joiden toimitusten väheneminen on vaikuttanut tätä kautta myös näytönohjainten toimituksiin. Jatkossa kokonaistilastot voivat näyttää erilaiselta, sillä Intel on tulossa hiljalleen mukaan erillisten pelinäytönohjainten markkinoille.

Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä Intelin osuus näytönohjainmarkkinoista oli 60 prosenttia. Osuus on ollut laskussa koko viime vuoden. Nvidian osuus oli 21 prosenttia ja AMD:n 19 prosenttia. Kannattaa huomioida, että Nvidia on ainoa yritys, joka keskittyy yksinomaan erillisnäytönohjaimiin.

Pelkästään erillisnäytönohjaimet huomioiden Nvidian osuus oli 78 prosenttia ja AMD:n 17 prosenttia. Intel ei ollut vielä vuoden alussa erillisnäytönohjainten markkinoilla kunnolla mukana, mutta sai neljän prosentin markkinaosuuden lähtötason kannettavien DG1-näytönohjainten siivittämänä. Jatkossa Intel haastaa Nvidian ja AMD:n paremmin Arc Alchemist -näytönohjaimillaan.

Muokattu 4.6.2022 klo 23.08: Korjattu otsikon virheellinen Intel Nvidiaksi.