Uusimmat

Nestekidetekniikan kehitysaskel voi moninkertaistaa näyttöjen tarkkuuden

03.02.2017 14:32 Muropaketin toimitus

Kansainvälinen joukko tutkijoita on kehittänyt eteenpäin nestekidetyyppiä, joka mahdollistaa huomattavasti suuremman pikselimäärän pakkaamisen samaan tilaan kuin aiemmilla tekniikoilla. Uuden tekniikan myötä myös virrankulutusta on mahdollista vähentää. Kehityksestä kertoo The Optical Society julkaisussaan.

– Applen Retina-paneelien tarkkuus on noin 500 pikseliä tuumaa kohti. Uudella tekniikallamme voidaan saavuttaa 1500 pikselin tiheys tuumaa kohti, kertoo Keski-Floridan optiikan ja fotoniikan opistolla (CREOL) kehitystiimiä johtanut Shin-Tson Wu.

Tämä on erityisen houkuttavaa virtuaalitodellisuussilmikoiden ja muiden läheltä katsottavien paneelien kohdalla, mutta sillä voidaan tietysti tuottaa myös huomattavasti aiempaa teräväkuvaisempia televisioita ja muita näyttöjä.

Blue-phase nestekide -tekniikka on alunperin keksitty jo vuonna 2008 Samsungilla, mutta se ei päätynyt tuotantoon alkuperäisen tekniikan korkean virrankulutuksen takia. Wun johtama tiimi on ratkonut ongelmaa nestekidevalmistaja JNC Petrochemical Corporationin ja näyttövalmistaja AU Optronics Corporationin kanssa.

Yhdistämällä uudet nestekiteet erityiseen johdinrakenteeseen tutkijat saivat aikaan paneelin, joka päästää taustavalosta läpi 74 prosenttia, ja joka käyttää enää vain 15 volttia pikseliä kohti. Tämä riittää lähtökohta sille, että teknologiaa voidaan tulevaisuudessa alkaa käyttää varsinaisessa tuotesuunnittelussa.

Blue-phase nestekide -tekniikassa luovutaan perinteisistä osavärialipikseleistä. Uudet nestekiteet saadaan muuttamaan asentoaan kymmenen kertaa tn-paneelien kiteitä nopeammin. Näin värillisten alipikselien sijasta voidaan käyttää haluttujen sävyjen tuottamiseen nopeasti väriä vaihtavaa taustavaloa ja muuttaa samassa tahdissa sitä, kuinka paljon valoa pikseleistä pääsee läpi. Koska väri vaihtuu nopealla taajuudella, silmät tulkitsevat osavärit halutuiksi sävyiksi.

Koska tekniikkaa käytettäessä yhden pikselin ei tarvitse koostua kolmesta erillisestä alipikselistä, voidaan samaan tilaan pakata kolme pikseliä. Näin tiheys voidaan haluttaessa moninkertaistaa.