Uusimmat

NFT-mania osoittaa jo huonoja puoliaan – taiteilijoiden nimissä tehty valtavia summia rahaa

28.03.2021 20:18 Muropaketin toimitus

NFT (non-fungible token) -markkina on jo saanut ikäviä piirteitä. Huijarit ovat haistaneet rahan ja saapuneet paikalle hyötymään tilanteesta.

NFT:t ovat käytännössä digitaalisia, lohkoketjuun lisättäviä aitoustodistuksia, joilla voi todistaa omistavansa uniikin, aidon tai jollain tavalla spesiaalin version jostakin digitaalisesta tuotteesta. Esimerkiksi digitaalisessa muodossa oleva taide on arvokkaampaa, jos sen aitouden voi todistaa – näin se ei ole vain yksi tuhansista digitaalisista kopioista.

Ensimmäisen NFT:n nimeltään CryptoPunks kehitti vuoden 2017 loppupuolella Matt Hallin ja John Watkinsonin kahden hengen tiimi Larva Labs. Digitaalista taidetta varten kehitetty projekti toimi inspiraationa myöhemmin julkaistulle ERC-721-standardille.

NFT-merkityillä digitaalisilla tuotteilla on tehty rehellistä kauppaakin. Muusikko Grimes myi digitaalisen teoksensa, josta maksettiin noin viisi miljoonaa euroa. Burnt Banksy -niminen Twitter-ryhmä puolestaan osti Banksyn aidon taulun, digitalisoi ja NFT-merkitsi sen ja sen jälkeen poltti fyysisen version taideteoksesta. Tämän jälkeen digitaalinen versio myytiin 318 000 euron hinnalla.

Ikävä kyllä ruusuiselta vaikuttava tilanne ei ehkä olekaan niin ruusuinen.

Derek Laufman on taiteilija, jonka omistamia teoksia on niin ikään myyty NFT-merkittynä. Ikävä kyllä hän itse ei tiedä asiasta mitään.

– Hei Derek! Julkaisitko hissukseen jotain juttuja Rariblessa? En kerro mitään, Twitter-käyttää kysyi hymynaaman saattelemana.

– Tuo ei 100 prosenttisesti ole minä. Luulin NFT:n pointtina olevan, että taide ja taiteilija piti varmentaa? Ilmeisesti superhelppoa huijata ihmisiä. Mikä vitsi tuo alusta onkaan, Laufman vastasi.

Tales From The Loop -kirjailija Simon Stålenhag puolestaan löysi luvattomasti myytävää taidettaan toiselta NFT-sivustolta Marble Cardsista. GIF-sivusto Giphy taasen varoitti käyttäjiään, että huijarit kaupittelevat käyttäjien luomia NFT-merkittyjä GIF-animaatioita.

NFT:ssä vaikuttaa olevan perustavanlaatuinen ongelma, sillä tekijänoikeutta ei tarvitse varmentaa ennen NFT-merkitsemistä. The Vergen mukaan kauppapaikatkaan eivät vaikuta tekevän mitään huijareiden myynti-ilmoituksille, ellei sitten taiteilija saa itse vihiä kaupittelusta ja nosta äläkkää sosiaalisessa mediassa. Monet taiteilijat ovatkin joutuneet palkattoman salapoliisin hommiin  selvittääkseen, onko heidän töitään luvatta myynnissä.

Kryptoihin perehtynyt journalisti Amy Castor muistutti, että kuka tahansa voi myydä mitä tahansa, eikä varmennuskeinoja henkilöllisyydestä juurikaan ole käytössä. Hän sanoi myös, ettei NFT:n tapauksessa ostaja osta käytännössä mitään, vain pelkän rahakkeen tai kolikon, jonka arvo muodostuu spekulatiivisesti.

Muropaketin uusimmat