UUSIMMAT

NVIDIA esitteli Pascal-näytönohjainta ensimmäistä kertaa

05.10.2015 17:57 | Petrus Laine

NVIDIA esitteli jo kauan sitten ensimmäistä prototyyppiään Pascal-arkkitehtuuriin perustuvasta näytönohjaimesta. Esitelty näytönohjain oli kuitenkin vain toimimaton mallikappale, jossa esimerkiksi grafiikkapiiri tai HBM-pinot eivät olleet toisiinsa yhteydessä interposerin välityksellä. Pascal on NVIDIAn seuraavan sukupolven näytönohjainten koodinimi. Pascal-näytönohjaimet tullaan valmistamaan TSMC:n 16 nanometrin FinFET+ -valmistusprosessilla.

NVIDIA on nyt esitellyt GTC-tapahtumassaan Taiwanissa uutta kuvaa Pascal-näytönohjaimesta. Tällä kertaa kyseessä saattaa olla kuva oikeasta näytönohjaimesta, jossa on aiempaa mallikappaletta selvästi suurikokoisempi grafiikkapiiri ja jonka rinnalla on neljä HBM2-muistipinoa. Grafiikkapiiri ja muistit istuvat suojatun interposerin päällä ja massiivista orgaanista alustaa suojaa vielä erillinen shimmi. Muutoin näytönohjain muistuttaa selvästi aiempaa mallikappaletta.

NVIDIAn antamien tietojen mukaan Pascal tulee olemaan hyvin lähellä Maxwell-arkkitehtuuria. Suurimmiksi muutoksiksi yhtiö listaa tuen Mixed Precisionille (FP16), 3D-muisteille (HBM2) ja NVLinkille. NVLink on NVIDIAn uusi väylästandardi, joka on PC-puolella käytössä korkeintaan kahden näytönohjaimen välisessä kommunikaatiossa. Lisäksi Pascal tulee keskittymään jälleen myös kaksoistarkkuuden suorituskykyyn HPC-käyttöä ajatellen.

WCCFTech, NVIDIA Updates Pascal GPU Board – Four HBM2 Stacks and Massive Die Previewed Ahead of Launch in 2016, 200 GB/s NVLINK Interconn