NVIDIA esitteli pelikannettaviin tarkoitetut Max-Q-näytönohjaimet

05.06.2017 15:15 | Muropaketin toimitus

NVIDIA on esitellyt virallisesti uudet, päivitetyt Max-Q-versioita kannettaviin tarkoitetuista GeForce GTX 1080- ja 1070 -näytönohjaimissa, uutisoi Tom’s Hardware. Ensimmäinen uutta paljon ohuemman kannettavan sallivaa näytönohjainta käyttävä kannettava on Asuksen ROG Zephyrus.

NVIDIA on asettanut Max-Q -versioita käyttäville kannettaville rajaksi 18 millimetrin paksuuden ja 2,3 kilon painon. Ilmeisesti nämä eivät kuitenkaan ole ehdottomia raja-arvoja, sillä Gigabyteltä tiedetään olevan tulossa 23 millimetriä paksu kannettava, joka käyttää Max-Q -sarjan näytönohjainta.

Uusien Max-Q -näytönohjaimien ideana on laitevalmistajien ja NVIDIAn yhteinen tavoite saada niistä irti mahdollisimman paljon suorituskykyä suhteessa käytettyyn virtaan. Esimerkiksi jos GeForce GTX 1080 saavuttaa täyden laskentatehonsa 150 watissa, on NVIDIAn mukaan tästä tehosta pystytty saavuttamaan 85 – 90 prosenttia jo 90 watilla.

Tehokkuuden lisäksi NVIDIA on tarkka Max-Q:ta käyttävien koneiden melutasosta. Max-Q -hyväksyntää ei saa, jos koneen aiheuttama melutaso on raskaan käytön aikana yli 40 desibeliä. NVIDIA lisäksi vaatii, että jännitteitä säätävät komponentit ovat tarkasti optimoituja. NVIDIA testaa itse kaikki kannettavat, ja sen edustajan mukaan esimerkiksi Zephyruksen kohdalla Asus joutui yrittämään monta kertaa läpäistäkseen vaaditut testit.

NVIDIA aikoo myös lisätä näytönohjainajureihinsa uuden Whisper Mode -tilan kaikkia Pascal-arkkitehtuurisia näytönohjaimia käyttäviä kannettavia varten. Tämä tila käytännössä rajoittaa pelatun pelin ruudunpäivitysnopeutta, jottei kone rasittuisi liikaa ja se pitäisi vähemmän ääntä. Pelikohtaiset asetukset tulevat olemaan erilaiset riippuen esimerkiksi pelin lajityypistä.

Muropaketin uusimmat