UUSIMMAT

Nvidia GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimien epävakausongelmien taustalla voisivat olla kondensaattorit

28.09.2020 10:55 | Muropaketin toimitus

Nvidian uuden sukupolven GeForce RTX 3080- ja GeForce RTX 3090 -näytönohjaimet osoittautuivat heti halutuiksi malleiksi. Niistä paljastui kuitenkin myös epävakausongelma. Sen syyksi on paljastumassa kondensaattorit.

Näytönohjaimissa käytetään monien muiden sähkölaitteiden tavoin kondensaattoreita jännitteen säätelyssä. Mikäli ne eivät toimi halutusti, voi näytönohjaimesta tulla epävakaita. GeForce RTX 3080 -näytönohjaimen epävakaus on ilmennyt kovassa rasituksessa erilaisissa käyttötilanteissa – erityisesti kun kellotaajuudet on nostettu yli kahden gigahertsin.

Esimerkiksi igor’s LAB on setvinyt ongelmaa. Sen perusteella useissa GeForce RTX 3080 -näytönohjaimissa käytetyt ja Nvidian tekniset määritykset ovat johtaneet sellaiseen kondensaattoriyhdistelmään, joka voi aiheuttaa näytönohjaimen epävakautta rasituksessa.

Nvidia määritykset mahdollistavat kahdenlaisten (POSCAP ja MLCC) kondensaattorien käytön. Valmistajasta riippuen näitä käytetään eri tavoin. Hieman yllättäen ilmeisesti näiden erilaiset yhdistelmät toimivat paremmin, kuin vain POSCAP-kondensaattorin käyttäminen.

Jo toimitetuille ongelmallisille näytönohjaimille ei ole juurikaan tehtävissä mitään, sillä kyse on lähinnä rautatason ongelmasta. Ongelman voi kuitenkin taklata pitäytymällä riittävän alhaisissa, vakaissa kellotaajuuksissa.

Muropaketin uusimmat