Uusimmat

Nvidia GeForce RTX 5000 -sukupolvi on tulossa tiettävästi ensi vuonna – suurteholaskentaan tehty Hopper-arkkitehtuuri tulossa väitetysti pelinäytönohjaimiin

Kuva: © Nvidia

09.06.2023 16:19 Markku Leppilampi

Tuntuu kuin GeForce RTX 4000 -mallisto olisi saapunut vasta taannoin, mutta Nvidia on jo virittelemässä seuraavaa sukupolvea.

GeForce RTX 5000 -näytönohjaimet julkaistaan huhutusti ensi vuonna, ja luvassa on jälleen ”massiivinen” suorituskyvyn kasvu ainakin TechSpotin mukaan.

Mielenkiintoista tulevassa sukupolvessa on, että se mahdollisesti pohjaa samaan arkkitehtuuriin kuin mitä Nvidia on käyttänyt datakeskuskiihdyttimissään.

Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang mainitsi Computex 2023 -tapahtumassa Hopper Next -nimisen arkkitehtuurin, joka on suunnattu datakeskus- ja tekoälylaskentaan. Liikkeellä on huhu, että pelinäytönohjaimissa olisi niin ikään käytössä Hopper Next.

YouTube-kanava RedGamingTechin mukaan Hopper Next on käytännössä ”Blackwell”, joka on Nvidian nimitys seuraavan sukupolven pelinäytönohjainmallistolle. Väitetysti Blackwell kasvattaisi näytönohjainten suorituskyvyn kaksinkertaiseksi nykyisestä mallistosta.

GeForce RTX 5000 -sarjan odotetaan perustuvan TSMC:n 3 nanometrin valmistusprosessiin. Jensen Huang sanoi myös, että Nvidia saattaa TSMC:n lisäksi käyttää jatkossa myös Inteliä piiriensä valmistamisessa.

LUE MYÖS: Nvidia ja AMD siirtyvät GDDR7-muistiteknologiaan

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat