Uusimmat

NVIDIA julkaisi Tesla K40 -laskentakortin, ryhtyy yhteistyöhön IBM:n kanssa

18.11.2013 17:49 Petrus Laine

NVIDIA julkaisi tänään uuden Tesla K40 -laskentakortin. Tesla K40 -on NVIDIAn nopein laskentakortti tähän asti ja suunnattu erityisen suuria tietomääriä käsitteleviin tehtäviin.

Tesla K40 -laskentakortin sydämenä toimii GeForce GTX 780 Ti -näytönohjaimestakin tuttu GK110B-piiri. Piiristä ei ole poistettu osia käytöstä, eli siinä on 2880 CUDA-ydintä, 240 teksturointiyksikköä ja 48 ROP-yksikköä. GK110B-grafiikkapiirin 384-bittisen muistiohjaimen jatkeeksi NVIDIA on lisännyt 12 gigatavua 1,5 gigahertsin kellotaajuudella toimivaa GDDR5-muistia.

Grafiikkaytimen peruskellotaajuus on 745 megahertsiä, mutta sen voi asettaa toimimaan myös 810 ja 875 megahertsin kellotaajuuksilla. Tuntemattomasta syystä NVIDIA on päätynyt käyttämään myös näistä kellotaajuuksista GeForce-näytönohjainten puolelta tuttua GPU Boost -nimitystä vaikkei kellotaajuuden vaihtaminen tapahdu automaattisesti, vaan käyttäjän on itse valittava kellotaajuus. NVIDIA on suunnannut korotetut kellotaajuudet asiakkaille, joiden käyttämissä sovelluksissa laskentakortin virrankulutus ei nouse 235 watin TDP-arvoon asti peruskellotaajuudella.

Tesla K40 -laskentakortti tarjoaa käyttöön 4,29 teraFLOPSin edestä perustarkkuuden ja 1,43 teraFLOPSin edestä kaksoistarkkuuden laskentatehoa. Laskentakortti tulee edeltäjästään Tesla K20X -laskentakortista poiketen saataville sekä aktiivisesti että passiivisesti jäähdytettynä.

Uuden laskentakortin ohella NVIDIA ilmoitti myös yhteistyöstä IBM:n kanssa. Yhtiöt tulevat tarjoamaan NVIDIAn Tesla-laskentakorteilla ja IBM:n POWER8-prosessoreilla varustettuja supertietokoneita yhteistyössä. IBM:n POWER8-prosessorit tullaan näillä näkymin julkaisemaan ensi vuoden puolivälin tienoilla, joten yhteistyö tulee kantamaan hedelmää aikaisintaan vuoden 2014 loppupuolella.

HotHardware, NVIDIA Announces Tesla K40 GPU Accelerator and IBM Partnership In Supercomputing

NVIDIA, Tesla K40 -lehdistötiedote

NVIDIA, IBM Partnership -lehdistötiedote